KATASTROFA U RS-u: RiTE Ugljevik dužan da isplati "Gospodarstvu Slovenije" naknadu od više stotina miliona KM

U arbitražnom postupku u Beogradu donesena je odluka da je RiTE Ugljevik dužan „Gospodarstvu Slovenije“ isplatiti naknadu koja će iznositi nekoliko stotina miliona konvertibilnih maraka.

  • Ekonomija

  • 17. Jul. 2020  18. Jul. 2020

  • 0

RiTE Ugljevik dužna da isplati „Gospodarstvu Slovenije“ naknadu od više stotina miliona KM

U arbitražnom postupku u Beogradu, donesena je odluka da je RiTE Ugljevik dužna „Gospodarstvu Slovenije“ isplatiti naknadu koja će izositi nekoliko stotina miliona konveribilnih maraka, tvrde pojedini portali, pozivajući se na nezvanične izvore.

"Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženiring“ pokrenulo je arbitražni spor protiv RiTE Ugljevik tražeći nadoknadu za prijeratna ulaganja u RiTE Ugljevik. U toku su dva postupka arbitraže - prvi po pravilima vašingtonske arbitraže, a drugi se vodi u Beogradu pred AD HOC tribunalom.

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje, u arbitražnom postupku u Beogradu, donesena je odluka da je RiTE Ugljevik dužna „Gospodarstvu Slovenije“ isplatiti naknadu koja će izositi nekoliko stotina miliona konveribilnih maraka.

Naime, ova arbitraža je donijela odluku (koja je dostavljena RiTE Ugljevik) u kojoj je utvrđena odgovornost RiTE Ugljevik za nepoštovanje Ugovora zaključenog prije 1992. godine. Po tom Ugovoru, RiTE Ugljevik je bila u obavezi da trećinu proizvedene struje isporuči Sloveniji, prenosi BNTV.

Tačan iznos duga biće utvrđen u nastavku postupka - Slovenci na ime Ugovora potražuju milijardu i 400 miliona KM.

Slovenačka kompanija je još ranije u tužbama precizirala da 826.523.511 KM traži na ime sredstava uloženih u izgradnju RiTE "Ugljevik", zatim 523.920.459 KM na ime naknade za gospodarenje udruženim sredstvima, te 65.950.700 KM na ime odštete zbog neisporučne električne energije od 1. januara 2005. do 30. septembra 2008.godine, sve zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od 1. oktobra 2008. do isplate.

Prvobitni tužbeni zahtjev bio je od 66,8 miliona KM, ali dopunom tužbe slovenačka elektroprivreda traži još oko milijardu i 400 miliona KM odštete od RiTE "Ugljevik". 

Termoelektrana je bila dužna Sloveniji redovno isporučivati proizvedenu struju u skladu s visinom uloženih sredstava u njenu izgradnju. Tako je i bilo sve do početka ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, kada je isporuka prekinuta.

Tužbu je podnijelo preduzeće "Elektrogospodarstvo Slovenije - razvoj i inženiring".

Slovenačko preduzeće, kao nasljednik “Elektrogospodarstva Slovenije”, tužilo je BiH i RiTE Ugljevik za neisporučenu električnu energiju od 1995. godine, za iznos od 1,4 milijarde maraka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...