"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Kako je Konaković protuzakonitim aneksima ugovora osigurao trajni posao i otpremnine svojim jaranima-direktorima!?

U više navrata je „Slobodna Bosna“, kao i drugi mediji, pisala o sistematskom izvlačenju novca iz državnih budžeta lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića, kojima je potkupljivao/zakupljivao naklonost svojoj političkoj ideji i svojim beskrupuloznim interesima.

  • Mini market

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 2

Tako je u svom kratkom mandatu predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo osigurao diskrecioni fond veći od 600 hiljada KM, po čemu je bio apsolutni rekorder u državi, ostavivši iza sebe čak i članove Predsjedništva BiH.

Međutim, Konaković nije stao na tome. U periodu kratke vladavine „šestorke“ nad Kantonom Sarajevo, Konaković se okomio na socijalne ustanove. Postavljajući odane kadrove, odigrao je na sigurnu kartu kupovanja vjernosti budžetskim novcem.

Potvrđuje to i nedavna Informacija Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice dostavljena Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

U ovoj informaciji navodi se da je Ministarstvo zatražilo od ustanova civilne zaštite nad kojima vrši nadozor nad zakonitošću rada, da dostave važeće ugovore direktora, potpisanih u drugoj polovini 2019. godine, kao i anekse ugovora potpisanih u maju ove godine između upravnih odbora socijalnih ustanova kojima, također, rukovode osobe vjerne predsjedniku NiP-a.

Zahtjev se odnosio na sljedeće ustanove:

  • Ugovor o radu direktora JU „Kantonalni centar za socijalni rad“ od 2. septembra 2019. godine.
  • Ugovor o radu direktora KJU „Dom za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba“ od 14. novembra 2019. godine.
  • Ugovor o radu direktora KJU „Porodično savjetovalište“ od 28. augusta 2019. godine i Aneks istog ugovora od 15. maja 2020.
  • Ugovor o radu direktora KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ od 26. novembra 2019. godine i Aneks istog ugovora od 26. maja 2020. godine.
  • Ugovor o radu direktora KJU „Odgojni centar Kantona Sarajevo od 7. augusta 2019. godine i aneks istog ugovora od 21. maja 2020. godine.

U Informaciji Ministarstva se navodi da su u važećim ugovorima uočene nepravilnosti i odredbe koje nemaju zakonsko uporište te je zatraženo od Odjela za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom da poduzmu odgovarajuće mjere ukoliko u ugovorima postoje štetne i nezakonite radnje na teret budžeta Kantona Sarajevo.

Iz dokumentacije dostupne „Slobodnoj Bosni“, jasno se vidi da su direktori socijalnih ustanova Mirsad Pindžo (Odgojni centar Kantona Sarajevo), član NiP-a i rekorder u stranačkim transferima, Tarik Smailbegović (Dom za djecu bez roditeljskog staranja) i Senada Bosno (Porodično savjetovalište), potpredsjednica NiP-a, sa predsjednicima upravnih odbora socijalnih ustanova potpisali anekse ugovora u maju ove godine. Ovim aneksima ugovora omogućeno je da se nakon isteka ugovora od četiri godine (2023. godine), a suprotno Zakonu o radu, Zakonu o plaćama i naknadama u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo te Pravilniku o radu, direktorima isplati otpremnina.

Također, direktorima je kroz aneks ugovora omogućeno da se po isteku ugovora o radu rasporede na odgovorajuća mjesta u istim ustanovama kojima su do tada upravljali. Aneksima je ponovo prekršen Zakon o radu, kao i Uredba koja reguliše ovu oblast s obzirom na to da postupak prijema u radni odnos podrazumijeva obavezno javno oglašavanje upražnjenih radnih mjesta.

Tako su kadrovi vjerni Konakoviću grubim kršenjima zakona i uredbi i nakon što je epizoda „šestorke“ okončana osigurali nastavak bezobzirnog krčmljenja budžeta na štetu svih građana/poreznih obveznika, a najviše na štetu ugroženih o kojima navedene socijalne ustanove treba da se brinu.

(S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...