TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: Nakon razornog zemljotresa, uslijedio je cunami koji je totalno uništio gradove na dva kontinenta, nije ostao kamen na kamenu...

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 21. Jul. 2020  21. Jul. 2020

  • 0

Kretski zemljotres 365. godine naziv je za podmorski potres koji je pogodio područje Istočnog Mediterana nedugo nakon izlaska sunca 21. jula 365. godine, a za koji povjesničari vjeruju da je imao epicentar u blizini otoka Krete.

Današnji geolozi vjeruju da je zemljotres bio jačine osam stepeni Richterove skale ili jači te izazvao ogromna razaranja u centralnoj i južnoj Grčkoj, sjevernoj Libiji, Egiptu, Kipru i Siciliji.

Na Kreti su gotovo sva tadašnja gradska naselja bila razorena.

Kretski zemljotres slijedio je cunami koji je opustošio južne i istočne obale Mediterana, posebno Libiju, Aleksandriju i deltu Nila, pri čemu su poginule hiljade ljudi, a brodovi su izbačeni gotovo dvije milje u dubinu kopna.

Zemljotres je ostavio dubok dojam na stanovnike kasnoantičkog Mediterana te o njemu postoje brojne reference, zapisi i tumačenja savremenika.

U slučaju sličnog scenarija, veliki plimni val mogao bi progutati brojna poznata ljetovališta na Mediteranu i ugroziti živote 130 miliona ljudi koji žive na obalnom području, otkrivaju nove znanstvene studije.



Istraživači su ispitali posljedice mogućeg potresa na sjevernoj obali Afrike, a simulirali su stvaranje velikih valova koji bi se u tom slučaju mogli stvoriti, a čije bi posljedice bile katastrofalne.

Oni su izračunali da ukoliko zemljotres magnitude 7.0 stepeni prema Richteru pogodi istočnu obalu Sicilije i južnu obalu Krete, velike površine na obali našle bi se pod vodom. U tom slučaju, neke od poznatih destinacija, uključujući i neka popularna turistička odmarališta, našli bi se na udaru razornog vala.



Najviše bi stradali okolni grčki otoci, kao i obala poluotoka Peloponeza, na kojima se nalaze brojna poznata ljetovališta. Znanstvenici upozoravaju da su cunamiji na Mediteranu rijetki i da se događaju uglavnom jednom u sto godina, ali nisu isključeni pa tako ni onaj razorni s početka naše priče, koji je opustošio sve pred sobom.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...