MOSKVA U PANICI: Satelitski snimci pokazuju čime se Rusija koristila u ratu u Siriji…

Ruska mornarica koristi morske sisare u svojim pomorskim operacijama, što do sada nije bilo nepoznato, ali su se ovih dana pojavili dokazi da ih je koristila i u ratom zahvaćenoj Siriji.

  • Svijet

  • 22. Jul. 2020  22. Jul. 2020

  • 0

Projekti ruskih pomorskih snaga koji su uključivali sisare, privukli su svjetsku pažnju kada se ruski beluga kit pojavio u aprilu 2019. godine u Norveškoj.

Vjeruje se da je kit, nazvan Hvaldimir, pobjegao iz ruskog trenažnog centra, piše magazin "Forbes" i dodaje da postoji još jedno učešće morskih sisara u vojnim akcijama, za koje, vjerovatno, većina nije čula. Možda zato što se radi o ratnoj zoni.

Sada su se pojavili dokazi da je ruska mornarica slala obučene delfine u Siriju, i to krajem 2018. godine, u vojnu bazu u Tartusu.

Novinar "Forbesa" kaže da je prolazio pored ograđenog prostora sa sisarima kada je vidio satelitske snimke Tartusa. To je luka u kojoj Rusija drži svoje podmornice, namijenjene ratu u Siriji. Nakon što je vidio slične ruske baze u Crnom moru i na Arktiku, odmah mu je bilo jasno o čemu se radi.

On je rekao da se satelitski snimci ovog mjesta mogu vidjeti na Google Earthu, na koordinatama 34°54'35.16"N, 35°51'46.46"E, tako da svako može da provjeri sam.

Najvjerovatnije je da se delfini koriste protiv neprijateljskih ronilaca, čiji je zadatak da sabotiraju brodove u luci. Morski sisari mogu, također, da budu korišteni da donesu izgubljene objekte sa morskog dna ili za obavještajne misije, piše "Forbes".

Delfini primijećeni u Siriji, najvjerovatnije potječu iz baze nedaleko od Sevastopolja na Krimu, u Crnom moru. Ta baza se nalazi, kako navodi novinar "Forbesa", na koordinatama 44°34'53.12"N, 33°24'8.36"E. Mada, kako dodaje, postoji mogućnost da se ne radi o delfinima nego o fokama, iako smatra da je vjerovatnije da su u pitanju delfini. Ispostavilo se da su bazeni u kojima se nalaze morski sisari manji nego što je uobičajeno, ali to možda, kako zaključuje "Forbes", više govori o njihovoj privremenoj svrsi.

Drugi aktivan program ruske mornarice u kojem koristi sisare je na Arktiku. Tamo su trenirani beluga kitovi i foke. Kit Hvaldimir pojavio se u Norveškoj otprilike u isto vrijeme kada je ruska mornarica premjestila neke bazene za kitove u podmorničku bazu Olenja Guba (69°13'12.41"N, 33°23'4.72"E). Tu su, kako navodi "Forbes", stacionirane ruske špijunske podmornice, uključujući i "Lošarik", nuklearnu podmornicu koja je u julu prošle godine doživjela nesreću u kojoj je poginulo 14 ljudi.

Beluga kitovi su veći i sporiji od delfina, ali se, kako je ispalo, bolje prilagođavaju arktičkim uslovima.

"Forbes" navodi da svjetska javnost možda nikada neće saznati šta je tačno ruska mornarica radila s delfinima u Siriji. Oni su tamo bili svega nekoliko mjeseci, od septembra do decembra 2018, tako da je to mogao biti samo neki test. Ili se nije završilo dobro.

Ali, nema znakova da su usporeni programi korištenja morskih sisara u vojne svrhe. A incident s Hvaldimirom u Norveškoj desio se poslije akcije u Siriji, što signalizuje da, šta god se desilo u Siriji, nije utjecalo na rusku mornaricu da ne koristi morske sisare u svojim pomorskim operacijama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...