ZAHIRAGIĆ POZVAO MINISTRE IZ SDA DA SE OGRADE OD PARADE PONOSA: "Neću da budem skuhana žaba, a neću ni da moja djeca..."

Ujedno je iskazao javni protest zbog podrške predstavnika Vlade KS Bh. povorki ponosa te je istovremeno ovaj čin osudio.

  • Mini market

  • 22. Jul. 2020  23. Jul. 2020

  • 2

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić reagirao je na informaciju o tome da će Vlada Kantona Sarajevo podržati održavanje Druge bh. povorke ponosa u Sarajevu.

"Jučer su premijer KS Mario Nenadić i ministar MUP-a Ismir Jusko (oba SBB) u ime Vlade KS primili organizatore 'Parade' i dali im podršku u organizaciji iste, javlja Klix.

Istina je kako je pravo na javno okupljanje zagarantovano Zakonom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima - osim u slučaju da se isto ne može osigurati. S obzirom da je KS prošle godine osigurao 'Paradu' i da je organizovana bez ikakvih problema - taj argument koji se koristio godinama unazad više nije moguće upotrijebiti. Svjestan sam da je pravo na okupljanje, tj sloboda udruživanja i okupljanja zagarantovana Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Međutim, istom tom Konvencijom je članom 9. zagarantovana sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti, a članom 10. sloboda izražavanja", naveo je Zahiragić.

Ujedno, on je iskazao javni protest radi podrške predstavnika Vlade KS Bh. povorke ponosa, te je istovremeno ovaj čin osudio.

"Očekujem da se ministri u Vladi KS iz SDA također ograde. Očekujem da će Krizni štab ipak, ako ništa radi epidemioloških razloga, istu zabraniti. Sjećate se šta se desilo nakon nedavnih protesta - kako je skočio broj oboljelih? U svakom slučaju, jasno je kako je cilj kontinuiranih aktivnosti na promociji različitih seksualnih orijentacija i rodnih - a ne spolnih, identiteta, nije ništa drugo do 'kuhanje žabe'. Kada žabu živu ubacite u kipuću vodu, ona će iz iste iskočiti, a ukoliko je ubacite u hladnu vodu pa lagano kuhate, ona će se privikavati na to postepeno povećanje temperature i u konačnici će biti živa skuhana... Ne želim biti 'skuhan', a ne želim ni da naša djeca budu "skuhan", kazao je Zahiragić.

Kaže kako smatra da svako ima pravo da radi sa svojim životom šta god hoće i da bude šta god želi, ali ne prihvata da moram to što neko radi prihvatiti kao normalno ili čak poželjno.

"A sve i da želim, ne smijem, jer mi moja vjera i moj svjetonazor jednostavno to zabranjuju. Radi toga, neću ni šutjeti, pa ću osim srcem, isto osuditi i riječima. Pa kom pravo, a kom krivo", istaknuo je Zahiragić.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...