OPTUŽENI MLADIĆEV GENERAL MILOMIR SAVČIĆ PORUČIO KRAJIŠNIKU: Borci će tek da kažu šta misle o “stvaraocima” Republike Srpske…

„Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Asocijacije “Stvaraoci RS” Momčilo Krajišnik nazvao me je u ponedjeljak naveče i rekao da će biti sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojem će se razgovarati o statusu poslanika prvog saziva. Rekao sam mu da nemam ništa protiv toga“, kaže Savčić za “Glas Srpske”.

  • Društvo

  • 23. Jul. 2020  23. Jul. 2020

  • 0

Rekli ste mu da nemate ništa protiv inicijative za izmjene zakona?

-Ne. Rekao sam mu načelno da nemam ništa protiv toga da bude riješen njihov status. Inicijativu sam dobio danas (jučer) i proslijedili smo je opštinskim boračkim organizacijama.

Šta se navodi u inicijativi?

-U inicijativi je sadržano ko bi sve trebalo da dobije status “stvaraoca”, a to je posebna priča.

Ko bi trebalo da dobije status stvaraoca?

- Prema njihovoj inicijativi - svi koji nisu bili borci. Dakle, poslanici, članovi radnih tijela Narodne skupštine, stručna lica za pripremu i provođenje akata Skupštine, sudije sudova u RS-u, zatim članovi Predsjedništva RS-a, Vlade RS-a, ministri i njihovi zamjenici, sva izabrana i imenovana lica, odbornici u lokalnim parlamentima, članovi kriznih štabova i organa autonomnih oblasti, potom članovi organa političkih stranaka koje su učestvovale u osnivanju Skupštine srpskog naroda i, na kraju, svi zaposleni u javnim ustanovama zdravstva, obrazovanja, informisanja i humanitarnim organizacijama koje su osnovale Republika Srpska ili lokalna zajednica.

Momčilo Krajišnik je poslije sastanka sa političkim liderima rekao da bi poslanici prvog saziva za pet i po godina, koliko nisu primali platu, trebalo da prime valorizovanu naknadu na osnovu poređenja sa platom današnjih poslanika. Kako to komentarišete?

-To će otvoriti niz problema. Šta će sa drugim ljudima koji kažu “Pa, i mi smo radili cijeli rat, a nismo primali platu”?! Mene je danas u Dubici, gdje sam bio u posjeti borcu kome se pravi kuća, sreo veliki broj boraca sa pitanjem: “Kada i kako ćemo mi naplatiti svoje?”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...