GRUBA GREŠKA TUŽILAŠTVA ILI IGRA GORDANE TADIĆ: Obitelji hrvatskih žrtava nakon dvije godine informirane da je obustavljena istraga protiv Cikotića; Hoće li se obnoviti ISTRAGA!?

Otvaranje nove istrage protiv njega moglo bi nanijeti ozbiljnu štetu i ograničenja Cikotiću u obavljanju osjetljivih poslova ministra sigurnosti. Ukoliko do toga dođe, dakle ako Gordana Tadić naredi novu istragu, ministru sigurnosti će automatski biti onemogućen pristup tajnim podacima, što ne samo da će ga limitirati u poslu nego i dovesti u ponižavajući i inferioran status. Pogotovo kad se zna da bi nova istraga protiv njega mogla trajati godinama, koliko je trajala i prethodna, dok nije obustavljena prije dvije godine.       

  • Mini market

  • 23. Jul. 2020  23. Jul. 2020

  • 5

Selmo Cikotić danas je većinom glasova u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabran za novog ministra sigurnosti u Vijeću ministara. Cikotić će na toj dužnosti naslijediti Fahrudina Radončića, koji je prije nekoliko sedmica podnio ostavku.

Zastupnici HDZ-a BiH glasali su protiv njegovog izbora zbog Cikotićeve uloge tokom rata u Bugojnu i nestanku (likvidaciji) devetnaest Hrvata čiji se posmrtni ostaci ovih dana otkopavaju na planini Rostovo.

ISTRAGA OBUSTAVLJENA PRIJE DVIJE GODINE

Da li je izborom Cikotića stavljena tačka na priču o njegovoj odgovornosti za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu? Formalno, jeste, mada ne bi trebalo biti iznenađenje da se u Tužilaštvu BiH ponovo pokrene istraga protiv novog ministra sigurnosti, i to zbog nevjerovatne "greške" koja je počinjena upravo od strane Tužilaštva BiH i njegove šefice Gordane Tadić. Greška je toliko krupna i toliko vidljiva, a njene potencijalne reperkusije nesagledive, da je teško vjerovati da se sve desilo slučajno, kako je to posljedjica birokratske aljkavosti i proceduralne nesmotrenosti.

Istraga koju je Odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH godinama vodio protiv Selme Cikotića za ratne zločine u Bugojnu, službeno je obustavljena 14. juna 2018. godine. Naredbu o obustavi istrage donijela je postupajuća tužiteljica Slavica Terzić. Istraga je obustavljena, stoji u rješenju, "jer je ustanovila da ne postoji osnov sumnje da je osumnjičeni Selmo Cikotić počinio krivično djelo, odnosno da osumnjičeni nije kršio pravila međunarodnog prava niti da postoje dokazi za bilo koje drugo krivično djelo....".

Ovo piše u pismu koje je 17. jula ove godine porodicama žrtava iz Bugojna uputila Gordana Tadić, glavna Tužiteljica Tužiteljstva BiH.

Tadićka dalje piše: "S obzirom  da kao oštećeni niste obaviješteni od strane tužiteljice Slavice Terzić o obstavi istrage, to vas obavještavam o navedenom i ujedno poučavam da potiv navedene naredbe o obustavi istrage imate pravo podnijeti pritužbu uredu Glavnog tužioca Tužilštva BiH u roku od osam (8) dana od dana prijema ove obavijesti".

Ovaj dopis Tužiteljstva upućen je oštećenima, to jeste obiteljima nestalih i ubijenih Hrvata iz Bugojna, poslan je 17. 7. 2020. godine. Dva dana ranije, 15. 7. Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dostavio je Parlamentu BiH odluku o imenovanju Selme Cikotića za ministra sigurnosti.

KO JE TREBAO OBAVIJESTITI OŠTEĆENE, TADIĆKA ILI TERZIĆKA? 

U čemu je ovdje "nesporazum", proceduralna sitnica, koja bi mogla lako postati ozbiljna krupnica, problem za novog ministra sigurnosti. Zakon o kaznenom postupku (ZKP) predviđa sljedeće radnje vezane uz obustavu postupka od strane Tužiteljstva. "O neprovođenju istrage, kao i razlozima za to Tužilac će obavijesiti oštećenog i podnosioca prijave u roku od tri dana. Oštećeni i podnosilac prijave imaju pravo podnijeti pritužbu u roku od osam dana Uredu Tužioca".

Dakle, odluka o obustavi istrage protiv Selme Cikotića čekala je više od dvije godine da bi bila dostavljena "oštećenim i podnosiocima prijave" (familijama  žrtava). U čijoj je fioci ta odluka sakupljala prašinu, da li tužiteljice Slavice Terzić, ili njene šefice Gordane Tadić, tek bi se trebalo ustanoviti. Poznato je da je Tadićka parafirala odluku o neprovođenju istrage, dakle da je znala da oštećene obitelji nisu bile informirane o obustavi istrage protiv Cikotića, kao i da je rok da se obavjeste obitelji žrtava tri dana.

Uglavnom, daljni redoslijed poteza moga biti biti sljedeći: porodice hrvatskih žrtava iz Bugojna imaju rok do kraja ove nedjelje da podnesu žalbu na odluku o obustavu istrage protiv Selma Cikotića. Žalba se upućuje Uredu Tužioca, dakle Gordani Tadić, koja lično odlučuje da li će uvažiti žalbu i narediti pokretanje ponovne istrage protiv Cikotića!

Otvaranje nove istrage protiv njega moglo bi nanijeti ozbiljnu štetu i ograničenja Cikotiću u obavljanju osjetljivih poslova ministra sigurnosti. Ukoliko do toga dođe, dakle ako Gordana Tadić naredi novi istragu, ministar sigurnosti će automatski biti onemogućen pristup tajnim podacima, što ne samo da će ga limitirati u poslu, nego i dovesti u ponižavajući i  inferioran status. Pogotovo kad se zna da bi nova istraga protiv njega mogla trajati godinama, koliko je trajala i prethodna dok nije obustavljena prije dvije godine.       

(S.A.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...