ZLIKOVAC IZ PRIJEDORA OKRVAVIO JE RUKE DO LAKATA: Sijao je strah i mržnju, naredio nezapamćene zločine i klanja, i sam učestvovao u likvidacijama nesrba, a onda se dao u bijeg…

Kako je jednog od najvećih zločinaca konačno stigla ruka pravde.

  • Jeste li znali

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 4

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je Mrđi u augustu 2019. jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora objedinivši mu kaznu s onom koja mu je izrečena u Haškom tribunalu.

“Darku Mrđi je za krivično djelo zločini protiv čovječnosti utvrđena kazna zatvora od 15 godina te ga je Sud, uzimajući kao utvrđenu kaznu zatvora od 17 godina, izrečenu presudom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina”, stoji u presudi Suda.

Prvostepenom presudom iz novembra 2018. osuđen je na 15 godina zatvora.

U istom predmetu je na jedinstvenu kaznu od 35 godina dugotrajnog zatvora osuđen Zoran Babić, kojem su, također, objedinjene ranije kazne za zločine na području Prijedora, dok je Radenko Marinović oslobođen krivice, piše "Slobodna Bosna".

Babić i Mrđa, bivši pripadnici Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osuđeni su za zločin protiv čovječnosti zbog učešća u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske i policije Republike Srpske (RS).

Mrđa je proglašen krivim da je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice na području Prijedora, kao i da je s još dvije osobe istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće.

Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 6. augusta 1992., prilikom transporta zatočenika iz logora “Omarska” na “Manjaču”, Mrđa fizički zlostavljao četiri osobe udarajući ih drvenim kolcem i šakama. Prema presudi, po dolasku pred “Manjaču”, Mrđa je iz autobusa izveo Dedu Crnalića i s drugim pripadnicima Interventnog voda ga tukao, usljed čega je ovaj zatočenik preminuo. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika.

Mrđa je proglašen krivim i da je sljedećeg dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio. Kako se navodi u presudi, pripadnici Interventnog voda potom su tukli Ališića, a Babić ga je zaklao nožem.

Pred Haškim tribunalom Mrđa je osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u ubistvima na Korićanskim stijenama. U oktobru 2013. pušten je na prijevremenu slobodu.

Mrđa je u augustu 2019. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora a se nije pojavio na Sudu BiH kada mu je izricana presuda.

Njegov advokat Ranko Dakić izjavio je tada kako s branjenikom nije u kontaktu već neko vrijeme, a Mrđa je nakon izricanja presude bio nedostupan pravosuđu.

Darko Mrđa uhapšen je 3. aprila 2020. godine na području Prijedora i predat u KPZ Foča na izdržavanje kazne.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...