SEKUNDE DO KATASTROFE: Dva američka borbena aviona presrela iranski putnički avion iznad Sirije… (VIDEO)

Dva američka borbena aviona presrela su iranski putnički avion iznad sirijskog zračnog prostora, zbog čega je pilot brzo morao da promijeni visinu letenja kako bi izbjegao sudar. Ovaj manevar izazvao je lakše povrede nekolicine putnika, prenosi agencija Reuters.

  • Hronika

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 0

Zvanična državna novinska agencija Irana IRIB najprije je saopćila da je iranski putnički avion presreo jedan izraelski avion, ali je kasnije objavila da je, prema navodima samog pilota, riječ o dva američka aviona. On je rekao da je kontaktirao pilote dva borbena aviona da ih upozori da drže bezbjednu distancu kada su se oni identificirali kao Amerikanci.

Iranski avion kompanije "Mahan Air" letio je iz Teherana za Bejrut, gdje je bezbjedno sletio, potvrđeno je za agenciju Reuters. Svi su putnici napustili avion, a nekoliko ih je zadobilo lakše povrede.

Incident će, najvjerovatnije, dovesti do zaoštravanja dugogodišnjih tenzija između Irana i Sjedinjenih Država. Naime, Izrael i SAD već duže vremena optužuju "Mahan Air" da prenosi oružje za gerilce povezane s Iranom, koji se bore u Siriji i drugim zemljama. Sjedinjene Američke Države su 2011. godine uvele sankcije ovom avioprijevozniku, a tenzije između SAD-a i Irana produbljene su 2018., kada je Trump napustio iranski sporazum o nuklearnom naoružanju sa šest svjetskih sila i ponovo uveo ekonomske sankcije ovoj zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...