TURISTIČKA ZAJEDNICA SARAJEVO IZABRALA HOTELIJERE KOJIMA ĆE DODIJELITI MILIONSKU POMOĆ: Najviše novca će dobiti vlasnici hotela...

Među aplikantima se nalaze brojni hotelijeri i smještajni objekti, odnosno hoteli i hosteli na području Kantona Sarajevo.

  • Ekonomija

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 0

Turistička zajednica Kantona Sarajevo izabrala je hotelijere i smještajne objekte kojima će biti dodijeljena pomoć u visini od jednog miliona maraka, a zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Nakon što je raspisan javni poziv, povjerenstvo Turističke zajednice KS donijelo je odluku o prihvatanju prijedloga o izabranim aplikantima kojima će biti dodijeljena sredstva iz paketa pomoći. Ova odluka će biti dostavljena Ministarstvu privrede KS koje treba dati svoju saglasnost.

Među aplikantima se nalaze brojni hotelijeri i smještajni objekti, odnosno hoteli i hosteli na području Kantona Sarajevo.

Kriterij za dodjelu ove pomoći bila je visina uplaćene boravišne takse, te su stoga najveću pomoć dobili hoteli. Na listi subjekata kojima je odobrena dodjela sredstava nalazi se tridesetak hotela kojima će biti sufinansirano 46,4 posto od naplaćene boravišne takse. Tako će najveću pomoć dobiti hotel Hollywood, ukupno 155.419 KM, a koji je naplatio i proslijedio boravišnu taksu u visini od 328.490 KM.

Drugi na listi je hotel Europa koji će dobiti pomoć od 129.125 KM, a potom i hotel Hills kojem će biti uplaćeno 87.724 KM. Na listi su i hoteli Radon Plaza, Courtyard by Marriott, Malak, Swissotel, hotel Grand, hotel Saraj, Emiran, Bosnia, hotel Tarčin i mnogi drugi.

Ipak, od velikog broja hostela koji na godišnjem nivou uplaćuju nekoliko hiljada KM boravišne takse, samo tri hostela su dobila pozitivan odgovor. Stoga su brojni vlasnici hostela koji su pogođeni pandemijom razočarani jer nisu dobili nikakvu pomoć.

Vlasnik jednog hostela pojasnio nam je i da je uslov za prijavu svakog subjekta na javni poziv Turističke zajednice KS bila papirologija za koju su morali uplatiti desetine KM, između ostalog i sudsko rješenje, ne starije od šest mjeseci koje košta 25 KM.

“Sve me dovodi do zaključka da su svi subjekti platili po 70 KM kako bi igrali tombolu Turističke zajednice KS”, požalio nam se vlasnik hostela, piše Klix.

Kompletnu listu subjekata kojima će biti dodijeljena pomoć pogledajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...