KCUS SE DANAS PONAŠAO RESTRIKTIVNO, NAKON ŽALBI POZNAT RAZLOG: Zbog čega su svi kantoni limitirani na 50 uzoraka...

Jedan ciklus RT-PCR metodom testiranja traje 4-5 sati, a broj pristiglih uzoraka s tim u vezi mora biti limitiran kako bi se ispoštovali naručioci usluga, a laboratorija za testiranje nesmetano radila u organizovanom sistemu.

  • Društvo

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 0

Nakon što je ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić izjavio da je određen broj briseva iz Sarajeva vraćen u Zenicu jer je KCUS ograničio broj briseva na 50 u 24 sata, Klix.ba saznaje da ta odluka važi za sve kantone.

Jupić je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba kazao da su zatražili objašnjenje od federalnih institucija i KCUS o ovom potezu, a kako Klix.ba saznaje zbog povećanog broja zahtjeva za PCR testiranje upućenih prema KCUS, svi kantoni su limitirani na 50 uzoraka u 24 sata.

Naime, s obzirom na pogoršanu situaciju s koronavirusom na području Kantona Sarajevo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu odlučio je ogrančiti broj uzoraka iz drugih kantona samo kako bi ispoštovali sve naručioce usluga.

Jedan ciklus RT-PCR metodom testiranja traje 4-5 sati, a broj pristiglih uzoraka s tim u vezi mora biti limitiran kako bi se ispoštovali naručioci usluga, a laboratorija za testiranje nesmetano radila u organizovanom sistemu.

Uzorci na KCUS iz drugih kantona se primaju do 16 sati, a broj uzoraka ne bi trebao prelaziti 50 po jednom kantonu u 24 sata.

Pojašnjeno je i da će se rezultati analize moći dobiti u roku od 24-48 sati.

Kantonalna bolnica u Zenici, kao i Opća bolnica u Tešnju, osposobile su laboratorije za testiranje na koronavirus. Međutim, s obzirom da ne posjeduju ekstraktore već testiranja vrše ručno, a zbog pogoršanja stanja, višak briseva još uvijek šalju na KCUS.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao kako će ekstraktor uveliko olakšati testiranja u Zeničko-dobojskom kantonu s obzirom da bi zenički ljekari mogli u 24 sata testirati puno veći broj uzoraka nego je to trenutno moguće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...