AMFILOHIJE POSLAO PORUKU ERDOGANU: „Pokušaj ponovnog pretvaranja Aja Sofije u džamiju je bezumlje, ona ostaje…“

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko primorske jučer su služene liturgije povodom promjene namjene Aja Sofije iz muzeja u džamiju.

  • Društvo

  • 25. Jul. 2020  25. Jul. 2020

  • 1

Kako je saopćeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, mitropolit Amfilohije ovim povodom služio je liturgiju u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Kako se navodi, Amfilohije je pretvaranje do sada muzeja Aja Sofija u džamiju nazvao bezumljem i istaknuo da Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva.

On je, između ostalog, kazao da su podgorički Saborni hram, kao i Hram svetog Save na Vračaru u Beogradu nadahnuti Aja Sofijom i da je ona danas ponovo ugrožena i izložena pokušaju lišavanja najdubljeg smisla njenog postojanja.

"Pokušaj njenog ponovnog pretvaranja u džamiju je bezumlje. Ali, Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva. Sveta Sofija je, eno je, i u Kijevu. Majka crkva svih ruskih crkava. Jer, ruski narod je, većina slovenskih naroda su kroz Svetu Sofiju primili vjeru u Hrista Bogočoveka kao Premudrost Božiju", poručio je Amfilohije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...