BOŠKO JAKŠIĆ, OTVORENO: "Nije slučajno da Dodik šalje ovakve poruke, sve podsjeća na onu situaciju kada je Brnabić ćutke slušala kako Kusturica žali što Republika Srpska nema atomsku bombu!“

Izjava Milorada Dodika da će Aleksandru Vučiću dati napismeno stav Republike Srpske kako je nemoguće razgovarati o odvajanju Kosova a da se u tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu RS-a, dio je plesa dvojice političara koji sa manjim prekidima igraju već godinama.

  • Mini market

  • 25. Jul. 2020  25. Jul. 2020

  • 1

Ocjenjujući ovo kao šablon koji se po potrebi ponavlja, vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je ovakav razgovor možda poen za prvog čovjeka Republike Srpske, ali je čist autogol za predsjednika Srbije.

Problem leži u tome, ocjenjuje Jakšić, što se jedne te iste stvari ponavljaju svaki put kad se aktueliziraju pregovori o Kosovu i postoji pritisak na srpsku vlast da se potpisivanje sporazuma privede kraju.

“Ovo je konfekcijski narativ Milorada Dodika. Stalno priča o tome, poredi Republiku Srpsku s Kosovom i tako godinama uvlači Srbiju u problem svojim stavom. Ako Aleksandar Vučić to sluša i ne ogradi se od toga, to je, onda, davanje saglasnosti, što je vrlo rizična kalkulacija. On tako, praktično, šalje poruku zapadu `ako mi ne pomognete s Kosovom, onda će morati i Republika Srpska da se reši po istom sistemu`. A siguran sam da dva političara njihovog kalibra znaju da to apsolutno nije realno i mogu da kažem da nam u borbi za Kosovo ovakve situacije stvaraju više štete nego koristi”, navodi Jakšić i dodaje da ovo možda može da bude poen za Dodika u njegovom ambijentu, ali da Vučić od ovakve igre može da ima više štete nego koristi.

On je uvjeren i da u cijeloj stvari postoji i vremenska koordinacija.

“Uveren sam da nije slučajno da se u vreme pregovora o Kosovu u Briselu zakaže poseta Vučića Banjaluci, odakle, onda, Mile Dodik šalje ovakve poruke. Zapad traži priznavanje Kosova i apsolutno poštovanje suvereniteta i integriteta BiH, čiji je RS deo. I to se neće menjati šta god Dodik govorio, a Vučić prećutno odobravao. To može da bude samo kontraproduktivno, a sve me ovo podseća na onu situaciju kada je Ana Brnabić ćutke slušala kako Emir Kusturica žali što Republika Srpska nema atomsku bombu. Van pameti”, zaključuje Jakšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...