AMERIČKA SVEMIRSKA AGENCIJA U AKCIJI: NASA u orbitu šalje balon veličine nogometnog stadiona, služit će za…

Američka svemirska agencija NASA radi na novoj misiji u sklopu koje u stratosferu planira lansirati 2,6 metara dug teleskop, zavezan za masivni balon, veličine prosječnog stadiona.

  • HiTec

  • 25. Jul. 2020  25. Jul. 2020

  • 0

ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) će promatrati valne dužine svjetla koje su na površini Zemlje nevidljive. Tačan datum lasniranja je decembar 2023., a mjesto lansiranja bit će Antarktik gdje će balon polako odlebditi nošen značnim strujama.

ASTHROS će, objašnjava NASA, promatrati infracrveni spektar svjetla, odnosno valnim dužinama nevidljivima ljudskom oku. Da bi to postigao, morat će se popeti na nadmorsku visinu od 40 kilometara. Mjerni instrument na teleskopu mjerit će brzinu kretanja plina oko novonastalih zvijezda. Misija će promatrati četiri ključne mete, uključujući dva područja Mliječnog puta na kojima nastaju zvijezde. Također će tražiti tragove iona dušika koji mogu otkriti mjesta gdje vjetrovi iz masivnih zvijezda i eksplozija supernova mijenjaju oblke plina unutar tih regija, piše u službenoj objavi.

Misije u kojima se koriste baloni jeftinije su od onih koje koriste rakete te također imaju kraće vrijeme pripreme i planiranja. Baloni mogu savladati izazove novih tehnologija koje se još nisu lansirale u svemir, uključujući „nepoznate tehničke i operacijske izazove koji mogu utjecati na rezultate svemirske misije“, citira Cnet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...