TOTALNI KOLAPS TURIZMA U KOMŠILUKU: Gotovo polovina hotela u Crnoj Gori uopće ne radi, ali ni to nije najgore od svega...

Gotovo polovina hotela u Crnoj Gori ne radi i pitanje je da li će se uopšte otvoriti ove godine, nezvanično saznanje Pobjeda. U ovu, doskoro „destinaciju bez korone“, ne mogu da dođu gosti iz većine zemalja regiona, ali i Evropske unije, te su mnogi letovi otkazani.

  • Regija

  • 26. Jul. 2020  26. Jul. 2020

  • 0

Ako posmatramo teritorijalno hotele u Crnoj Gori, početkom jula, podaci kojima raspolaže Privredna komora govore da na Žabljaku nije bio otvoren jedan hotel, što je slučaj i u Kolašinu. Na Primorju je situacija različita od grada do grada.

– U Budvi je bilo otvoreno 50 hotela, dok u Tivtu još nisu otvoreni svi hoteli i ne očekuju značajniji promet jer su njihovi tradicionalni gosti iz zemalja koje su na crvenoj listi. U Baru su otvorena 23 hotela, dok je u Herceg Novom otvoreno 13 hotela od ukupno 41 registrovanog objekta. Veliki broj izdavalaca privatnog smještaja još nije počeo sa radom – kazali su iz Privredne komore napominjući da se situacija mijenja od trenutka do trenutka, što zavisi od otvaranja, odnosno zatvaranja granica.

Hotelijeri su tokom praznika imali veći broj gostiju, međutim radi se uglavnom o gostima iz Crne Gore, posebno iz Podgorice, čije se posjete ovih dana bilježe.

Otkazane rezervacije

Kako su kazali hotelijeri u julu su u Crnoj Gori očekivali turiste sa svih tržišta, međutim prema informacijama od agencija i hotela, većina dosadašnjih rezervacija je otkazana. Rezervacije se uglavnom vrše na par dana pred sam dolazak i zato je procjena popunjenosti za naredni period otežana. Dugoročne procjene popunjenosti nema.

Za posjetioce će i dalje biti zatvorena sva tri hotela kompanije Carine, u Bijeloj “Park” i “Delfin” i hotel “Kumbor”, kao i Iberostar Herceg Novi u Njivicama. Ovo je trebalo da bude prva godina u kojoj će hoteli Carina poslovati u sastavu španskog turoperatora Iberostar, jednog od najvećih hotelskih lanaca u svijetu. Sezona je prema potpisanom desetogodišnjem ugovoru, o saradnji trebalo da traje 214 dana.

Operacioni direktor Uniprom hotela Saša Šuković kazao je Pobjedi da nije samo upitna ova godina nego i iduća. U sklopu Uniproma su hoteli “Tara” u Bečićima, “Budva” u Budvi i “Zija” u Podgorici. Dok hoteli “Zija” i “Budva” rade u smanjenim kacitetima hotel “Tara” nisu još otvarali i pitanje da li će.

– Situacija u turizmu je promijenjena. I iduće godine oslanjat ćemo se uglavnom na individualne goste, ne možemo računati na agencijske, zato što su agencije u problemima i ko zna koliko njih će preživjeti do iduće godine – kaže Šuković.

Turizam ključna grana 

Prema njegovim riječima veliki sistemi, veliki hoteli teško operišu na 40 posto zauzetosti.

– To je čist minus. Ali da se to pojača, da se otvore neka tržišta, da krenu rusko ili srbijansko tržište, lakše bi sve ovo podnijeli. Sve to zavisi od situacije, od pandemije. Nama je turizam izvozna kategorija. Sada kada se ljetuje na svom moru, kada se kapaciteti pune domaćim gostima turizam nije izvozna kategorija jer nemamo upliv novca iz inostranstva – kazao je Šuković dodajući da je turizam najveća industrija i ako ona ne radi onda će malo toga po Crnoj Gori raditi… prodaja hrane, građevinarstvo i sve ostalo.

Pitanje otvaranja granica je uz povoljnu epidemiološku situaciju od najvećeg značaja za turističku privredu i tok ljetnje sezone.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...