BORENOVIĆ SOLI RANE DODIKU: "PDP neće podržati prijedlog o nenormalno visokim apanažama članovima Krajišnikove asocijacije"

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je potvrdio da PDP neće podržati prijedlog Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ kojim se traži novčana naknada za djelovanje prvog saziva NSRS u ratnom periodu.

  • Politika

  • 26. Jul. 2020  

  • 0

On je istakao da ovakva inicijativa ne može biti prihvaćena, jer je pokrenuta bez saglasnosti boračkih i drugih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, a da čak ni učesnici sastanka parlamentarnih stranaka i Asocijacije „Stvaraoci Srpske“ tokom istog nisu razmatrali konkretne ideje koje su kasnije predočene javnosti:

- Danas je poznato da je učesnicima sastanka koji su organizovali Dodik i Krajišnik predočeno da inicijativu podržava BORS za šta se kasnije ispostavilo da nije istina, a da ideja o nenormalno visokim apanažama tokom spornog sastanka nije razmatrana, pa samim tim ni podržana. Potpuno je opravdan gnjev javnosti, prije svega boraca i porodica poginulih. PDP je i ranije na različite načine insistirao da se riješi pitanje boračkih kategorija i to ćemo nastaviti u budućnosti, ali mogućnost da ovakve inicijative budu ozakonjene kategorički odbacujemo - kaže Borenović.

On je rekao da lično, kao borac VRS koji je u rat otišao kao osamnaestogodišnjak, a danas lider parlamentarne stranke, ima moralnu odgovornost prema svojim preživjelim saborcima, poginulim borcima i njihovim porodicama da insistira da se cijeni njihova žrtva u ratu, a ne djelovanje pojedinaca kojima je nadoknada za civilno učešće u ratu u materijalnom smislu najmanje potrebna:

- Posebno sam pogođen činjenicom da je ovo pokrenuto u vrijeme velike krize, kada mnogi građani ostaju bez plata i poslova i garantujem da PDP neće nikada prihvatiti prijedloge koji su na štetu građana RS-a - kaže Borenović, koji će u narednim danima razgovarati sa boračkim organizacijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...