NA RESPIRATORIMA MLAĐI PACIJENTI: U Banjoj Luci se liječi 56 zaraženih koronom

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić je naglasio da je zdravstveni sektor uradio sve što je mogao, te apelovao na građane da poštuju preventivne mjere.

  • Hronika

  • 26. Jul. 2020  26. Jul. 2020

  • 0

Od 56 pacijenata koji su zbog korona virusa hospitalizovani u Univerzitetskom kliničkom centru RS, 32 su sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od čega je njih 14 životno ugroženo.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, na vensko- membranskoj oksigenaciji je jedan pacijent, na respratoru 13, a na kiseoničkoj maski 16 hospitalizovanih.

Iz UKC RS nedavno su upozorili da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno na respiratorima mlađi pacijenti, čiji je prosjek godina oko 50, piše Srpskainfo.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić je naglasio da je zdravstveni sektor uradio sve što je mogao, te apelovao na građane da poštuju preventivne mjere.

– Moramo da shvatimo da se virus korona ne može iskorijeniti, već treba da naučimo da živimo sa njim. To znači da moramo držati distancu i nositi maske. Oko 80 odsto pacijenata inficirano je vlastitom greškom, jer se nisu adekvatno štitili – rekao je Đajić.

Podsjetimo, u protekla 24 časa u Srpskoj je testiran 401 uzorak, a korona virus je potvrđen kod još 109 osoba.

U RS je potvrđeno ukupno 4.408 slučajeva korona virusa, a preminulo je 155 pacijenata kod kojih je potvrđen test na SARS-CoV-2, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

– Zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, građanima preporučujemo da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja. U slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije – povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva, da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili dalja uputstva – saopštili su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...