MISTERIJE SVIJETA: Arheolozi su ostali zapanjeni velikim otkrićem, otkriven je cijeli podzemni grad sa piramidom, sve je povezano s narodom za koji se misli da nije s ovog svijeta…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 27. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u Tihuanacu, grad u bolivijskim Andama, koji je postojao od 300. godine prije nove ere do oko 300. g nove ere.

Taj je drevni grad bio centar istoimene države. Poznat je po nizu monumentalnih građevina, poput piramide Akapane, humka Pumapunku, monolitnih Sunčevih vrata i čovjekolikih monolita. Utjecaj ovog načina gradnje vidljiv je u gradovima kasnije i mnogo poznatije civilizacije Inka.

Pumapunku je naziv za dio kompleksa hramova koji se nalazi u Tiahuanacou i poznato je mjesto gdje su nađeni izrazito precizno izrađena kamena zdanja i blokovi.

Novo otkriće svjedoči da je današnje znanje o gradu Tihuanacuu još u povojima. Snimanjem iz zraka pomoću infracrvene tehnologije otkriveno je da se ispod ruševina nalazi pravi grad.

Pronašli su citadelu, trg i dvije platforme koje pripadaju stepenastoj piramidi, sve skupa duboko ispod površine zemlje.

Znanje i tehnologija izrade koji su pronađeni u Pumapunkuu, izgubljeni su te samo postoje nagađanja koje su tehnike koristili njihovi graditelji.

Misterija je tim veća, jer u to doba nisu postojali sofisticirani strojevi kojima bi se izveli tako precizni i kompleksni radovi. Stoga je danas sve više onih koji misle da su svoje prste umiješali i tajanstveni posjetioci iz svemira.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...