ZBOG ŠOKANTNOG TRANSPARENTA U ZAGREBU: Podignuta optužnica protiv šest Dinamovih navijača koji se terete...

Državno odvjetništvo je predložilo da se šestorici mladića produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a koji im je ranije bio određen rješenjem sudije istrage.

  • Hronika

  • 27. Jul. 2020  

  • 1

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv šestorice mladića koji su u junu objesili transparent kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.

Optužnica podignuta pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom tereti 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka, saopćilo je Državno odvjetništvo (DORH), piše Klix.

''Okrivljenike se tereti da su se 11. juna oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u RH, pri čemu je stilizirao slovo 'U' u zadnjoj riječi'', stoji u saopćenju DORH-a, prenosi Hina.

Tužilaštvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, navodi se u optužnici.

Državno odvjetništvo je predložilo da se šestorici mladića produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a koji im je ranije bio određen rješenjem sudije istrage.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, riječ je o nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu okačili natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U'. Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković istoga dana osudio taj čin.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...