REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA SU ALARMANTNI: Volan automobila ima četiri puta više bakterija od daske u toaletu, evo šta nam je činiti…

Vrijeme je pandemije koronavirusa pa nam je pranje ruku visoko na listi prioriteta.

  • Auto

  • 28. Jul. 2020  28. Jul. 2020

  • 0

No, bez obzira na virus koji je paralizirao cijeli svijet, druge bakterije i virusi nisu zbog njega odlučili povući se i nestati. Državni centar za biotehnološko informiranje je američka vladina organizacija (dio je Državnog instituta za zdravlje) i objavio je ovu zabrinjavajuću informaciju: interijer automobila jedno je od najprljavijih mjesta. Studija koju su objavili, dokazuje da upravljači automobila imaju četiri puta više bakterija nego toaletne daske!

Studija je pratila prosječni broj bakterija po kvadratnom centimetru (CFU) i na volanu je vrijednost 629 CFU, a na toaletnoj daski u javnom WC-u 172 CFU. Prosječni mobitel ima bakterijsku vrijednost 100 CFU, a dugmad na liftovima 313 CFU. Sigurnosni pojas na automobilu ima 403 CFU.

Dvije najčešće bakterije koje su se naselile u automobilima su stafilokok (inače uzročnik trovanja hranom i kožnih infekcija). Tu je i Propionibacterium acnes, koja uzrokuje razne infekcije i akne na koži. Ovo su najčešće bakterije, a istraživači su pronašli 700 drugih vrsta bakterija u interijeru automobila.

Najčešći uzročnik širenja bakterija je hrana. Svaki put kad jedete u vozilu, sitne čestice hrane padaju sa strane i ostaju u kabini, a to pogoduje razvoju bakterija. Također, dijelovi automobila koje dodirujete rukama, pogodni su za razvoj bakterija.

Kako riješiti problem?

Vrlo je jednostavno, perite češće dijelove interijera vozila koje dodirujete rukama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...