AMERIKANCI ISPISUJU POVIJEST: NASA prvi put šalje helikopter na Mars, pogledajte ga na djelu… (VIDEO)

Letjelica Ingenuity, nešto lakša od dva kilograma, putovat će prikačena za rover.

  • HiTec

  • 29. Jul. 2020  29. Jul. 2020

  • 0

Američka svemirska agencija NASA do sada je uspješno spustila osam letjelica na Mars. Tokom ove sedmice na putovanje do Crvene planete poslat će i devetu, Perseverance, koja će ponijeti novi rover i - prvi put ikad - helikopter.

Letjelica Ingenuity, nešto lakša od dva kilograma, putovat će prikačena za rover. Nekoliko mjeseci po slijetanju okušat će se u samostalnom letu.

U Perseverance su ugradili najnoviju tehnologiju za slijetanje, ali i kamera te mikrofona kao nikada do sada. Pomno dezinficirane cijevi za uzimanje uzoraka stijenja kako bi se otkrili mogući dokazi o životu na Marsu, bit će najčišći predmeti ikad odaslani u svemir.

Treća ovomjesečna misija na Mars (nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine) trebala bi biti lansirana u četvrtak s Cape Canaverala. Kako bi prešla više od 482 miliona kilometara, putovat će sedam mjeseci.

Vozilo veličine automobila sa šest točkova nadograđena je i unaprijeđena kopija rovera Curiosity, koji Mars istražuje od 2012. godine.

Ima robotsku ruku, dugu dva metra, jačeg stiska i s većom bušilicom za prikupljanje uzoraka stijenja. Ukupno raspolaže sa 23 kamere, većinom u boji, plus s još dvije na helikopteru Ingenuity. Kamere bi trebale uhvatiti prvo otvaranje padobrana na Marsu, a dva mikrofona zabilježiti zvukove pritom i kasnije.

Prikupljat će uzorke stijena za koje se očekuje da bi mogli sadržavati znakove drevnog života i pohranjivati ih kako bi ih mogao pokupiti idući rover. Cilj je skupiti ukupno oko 500 grama uzoraka i vratiti ih na Zemlju do 2031.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...