OVOG DOKTORA U SRBIJI PROGONE JER JE OTKRIO BROJ ZARAŽENIH: "Nisam za revoluciju, ali ću u Srbiji pokrenuti nešto mnogo veće..."

Peticija podrške ljekaru pojavila se 21. jula online i nju je do sada potpisalo više od 850 ljudi.

  • Regija

  • 29. Jul. 2020  29. Jul. 2020

  • 0

"Bio sam u Rumi juče i dao sam izjavu, jer sam okrivljen za 'odavanje podataka koji su uznemirili građane Sremske Mitrovice. Krivična prijava je politički motivisana, a ja znam ko stoji iza nje - ljudi koji su u lokalnim strukturama vlasti, koji su inisistirali da se podnese krivična prijava, i to su donekle sproveli u dijelo - kaže za Direktno.rs dr Stevan Orelj, specijalista neurologije, čovjek kog gone jer je saopštio podatke o broju oboljelih u Sremskoj Mitrovici.

Dotle smo došli: čovjek koji cijeli život pomaže ljudima mora da se vuče po policiji i sudovima jer je na blogu  6. jula saopštio kakva je epidemiološka situacija u Sremskoj Mitrovici. To je kasnije direktor Opšte bolnice dr Živko Vrcelj objasnio riječima da je "nedozvoljeno da se iznose informacije iz ustanove bez dozvole".

I šta sad?

- Krivična prijava još nije aktivirana, jer ona mora da se dokaže, a dokazuje se na osnovu materijalnih dokaza, koje sam ja pružio... Oni nemaju nijedan materijalni dokaz, imaju netačne podatke i ja svoje zadovoljenje moraću da potražim na sudu. Znate šta, intelektualci su najkrivlji za stanje u državi, a ne običan svijet. Svuda je tako, oko nas je najveći broj preletačevića koji nemaju kičmu, ostalo je nas malo...

Peticija podrške ljekaru pojavila se 21. jula online i nju je do sada potpisalo više od 850 ljudi. Među razlozima za podršku, jedan potpisnik je naveo "zato što je za razliku od predstavnika štaba i stvarno odgovornih lica koji su postupali neodgovorno, jedini postupio odgovorno i istinito obavjestio javnost o tačnim podacima".

- Šta da kažem kako sam... Doživio sam da mi se javlja kolega iz SAD da nam da podršku, a moji iz bolnice šute. Ali, svi oni su uz SNS, pa kad ovi odu s vlasti, prodružiće se. Eto, te moje kolege preletačevići. I nije samo u medicini tako, i u drugim profesijama je isto - moralno smo posrnuli.

Doktor Orelj sa 20 godina specijalističkog staža je uvažen stručnjak. Odbornik je Grupe građana "Grad za sve nas" u Sremskoj Mitrovici, koja je kao opozicija ušla u lokalni parlament. Posljedice svog političkog djelovanja ili u "medicinskoj opoziciji", kako je naziva, kaže da nije osjetio.

- Stvarno nisam doživio nešto, pogotovo ne kao koleginica Saša Ljuština s GAK-a u Višegradskoj. A znate zašto, zato što ne smiju! Ja sam malo tvrđi orah, ali kako kaže moja supruga "platićete nam svaku suzu naša dva sina"! i boriću se da moji sinovi kažu naš otac je imao kičmu, nije bio moralna bijeda.

Neurolog je jedan od članova neformalne grupe "Ujedinjeni protiv kovida" koja se ograđuje od trenutnog Kriznog štaba i traži njegovu smjenu. Medicinske radnike podržali su umjetnici, advokati, prosvjetari, socijalni radnici... i to je sve za sada na nivou internet peticije i komunikacije, nakon što je prošle nedjelje podnijeta krivična prijava protiv članova Kriznog štaba.

- To više mora da se presiječe! Ja sam za mnogo radikalniju grupu. Nisam za revoluciju, ali mora nešto da se preduzme više. Kako su kolege iz Hrvatske izašle na ulice i reakcija je došla. Predlažem da idemo prvo u štrajk upozorenja, potom mora da se omasovi ovo potpisivanje kolega, da se ojača pozicija sa potpisima profesora. Naša grupa se pretvorila u grupu ćaskanja, ja sam svog profesora Slobodana Apostolskog animirao. Osim profesorke Jovanović i Savića, nemate nikog sa Medicinskog fakulteta, mora neko da stane iza nas, neko od integriteta! Profesor Radovanović je vjerovatno gromada srpskog zdravstva, ali on ne smije da se izuzme od ovog, višeg cilja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je ljekarima potpisnicima dao političku konotaciju, zamjenica "Batuta" Darija Kisić Tepavčević ih je nazvala nekompetentnim, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neuspješnim. I šta njih preko 2.700 sada da kažu na to.

- U redu, ja nisam samo medicinska, nego i politička opozicija, i ne bježim od toga. Ja sam beskompromisan, student 90-ih, išao na ratište u Vukovaru, pa u Vinkovce, a onda jer sam član GG, koja je osvojila 20 odsto glasova na izborima, doživio da budem ustaša... Smatram da su ove crvene linije pređene! Ja sam na liniji kolega koji misli drugačije, naša akcija mora da se radikalizuje, štrajkom ne oružjem! Da se odvaže oni koji nose na plećima sistem svaki dan rizikujući i svoje zdravlje, a ne da nam estradni epidemiolog Tepavčević Kisić i estradni epidemiolog Kon, koji nemaju nijednog pregledanog pacijenta govore šta i kako. Evo, izvolite, u odijelo! A o izjavi čovjeka koji nema dana radnog staža nemam šta da kažem, on se ne razumije ni u pravo koje je završio, a o medicini nema pojma!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...