SKANDALOZNO, GRAĐANIMA NE DAJU NALAZE: Bez pisane potvrde i pozitivni i negativni na koronavirus

Miroslava S. iz Banje Luke kaže da je u IJZ-u nekoliko puta pokušala da dobije nalaz za brata, koji je bio pozitivan na koronavirus, ali uzalud.

  • Društvo

  • 30. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Građani koji se u Institutu za javno zdravstvo RS testiraju na korona virus više ne mogu da dobiju nalaz, nego ih iz higijensko-epidemiološke službe telefonom obavještavaju o rezultatima testiranja!

Ovo je naljutilo mnoge koji su testirani, a koji smatraju da, kao i u slučaju bilo koje druge dijagnostičke procedure, imaju pravo da napismeno dobiju rezultate.

Naglašavaju da nije bitno da li je neko pozitivan ili negativan, ali da je red da im se uruči papir koji svjedoči o njihovom zdravstvenom stanju, a ne da im neko usmeno to saopštava.

S druge strane, interesuje ih zašto je ukinuta praksa izdavanja nalaza koja je, kako su neki od testiranih potvrdili za Srpskainfo, trajala do 13. jula.

“Šetanje”

Naši sagovornici su ispričali da su u HES banjalučkog Doma zdravlja bili voljni da izdaju nalaz, ali da nisu bili u mogućnosti, jer, kako su objasnili, te nalaze od 13. jula ne dobijaju od IJZ. Pacijenti su, onda, odlazili u IJZ, gdje su ih, bez ikakvog objašnjenja, kratko informisali da nalaz ne mogu da dobiju!

Miroslava S. iz Banjaluke kaže da je u IJZ nekoliko puta pokušala da dobije nalaz za brata, koji je bio pozitivan na korona virus, ali uzalud.

– Otišla sam po bratov nalaz, nakon što je potvrđeno da je pozitivan na korona virus. U HES Doma zdravlja Banjaluka su rekli da im nalaz nije stigao, odnosno da nalaze ne dobijaju od 13. jula. Uputili su me na IJZ gdje sam, kad sam stigla, zatekla čovjeka koji je takođe zahtijevao nečiji nalaz, ali mu nisu dali. On im je objašnjavao da je bio u HES i šta su mu tamo rekli, ali badava – priča naša sagovornica.

Dodaje da su i nju uputili u HES.

– I opet odem tamo, da bi mi oni ponovili ono što su već rekli. I opet se vratim u IJZ, a tamo me pitaju –  šta će ti taj nalaz, kad već sve piše u rješenju!? Rekla sam da čovjek ima pravo na taj nalaz, kao, uostalom na svaki nalaz nakon pregleda koji uradi. Zaprijetila sam da ću ih tužiti, na što su odgovorili da ću im tako samo učiniti uslugu! Nije mi jasno u čemu je problem izdati papir na kome piše da je neko pozitivan ili negativan na korona virus – naglašava naša sagovornica.

Elektronski kartoni

U Domu zdravlja Banjaluka objašnjavaju da njihov HES uzima uzorke za testiranje na korona virus.

– Uzorci se uzimaju pacijentima upućenim iz ARI ambulante za pacijente sa simptomima respiratornih infekcija, u skladu s preporukama IJZ, a po definiciji slučaja. Analiza uzoraka se obavlja u IJZ RS, koji rezultate testiranja dostavlja HES elektronskim putem u vidu tabele. Nakon toga, pacijente putem telefona obavještavamo o rezultatima testiranja. One pacijente čiji su rezultati pozitivni, kao i njihove kontakte, epidemiološki obrađujemo i sve podatke unosimo u elektronske kartone pacijenata – rekli su za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz IJZ RS, ni nakon brojnih poziva i pismeno dostavljenog zahtjeva, nismo dobili odgovor na pitanja da li je izdavanje nalaza obavezno i, ako jeste, zašto je i kada ukinuta takva praksa.

Simuliranje simptoma

Kako nezvanično saznajemo, jedan od razloga mogao bi da bude to što su pojedini građani lažirali simptome, kako bi bili testirani, a sa dobijenim negativnim testom su prelazili granicu i išli na more. Dešavalo se da su ljudi, kako bi uradili PCR test, simulirali da imaju bol u grlu, odsustvo čula okusa i mirisa, da su malaksali. Dakle, navodili su simptome koje je teško dokazati, a koji su karakteristični za koronu, pa su testirani. Cilj je bio dobiti negativan test, da mogu da odu, na primjer, u Hrvatsku.

Međutim, zbog ovih mahinacija nije trebalo ukidati izdavanje nalaza, nego ih onima koji su negativni izdavati par dana nakon rezultata, s obzirom na to da Hrvatska građanima RS i BiH dozvoljava ulazak na svoju teritoriju uz negativan PCR test koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Otpusna lista

Milenko K. Iz Banjaluke, čija je supruga pozitivna na korona virus, u Univerzitetskom kliničkom centru RS testiran je i antigenskim i PCR testom, i oba nalaza su bila negativna.

– Dok je supruga bila u bolnici, zabolilo me grlo i dobio sam temperaturu. Vozilo HES me odvezlo u UKC gdje su mi odmah uradili brzi test, koji je bio gotov nakon pola sata. Odmah su mi uzeli i bris za PCR i dali broj telefona, koji sam trebao da pozovem sutradan, da mi kažu rezultat. I ovaj test je bio negativan, a mjera kućne izolacije istekla mi je juče – kaže naš sagovornik.

Njegova supruga je prije dvije sedmice, zbog upale pluća, hospitalizovana u UKC, gdje su i antigenski i PCR test potvrdili da je pozitivna na korona virus. U međuvremenu, odnosno, šest dana nakon prvog testiranja, urađen joj je još jedan PCR, i on je bio pozitivan, što je navedeno u otpusnoj listi. Zbog poboljšanja zdravstvenog stanja, te na lični zahtjev, puštena je na kućno liječenje, a danas bi trebalo da dobije rezultate trećeg PCR testiranja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...