MILAN JE, IPAK, JEDAN OD NAJVEĆIH: Slavni pisac poklonio svoju biblioteku i arhiv rodnom gradu...

Čuveni pisac poklanja i svoje knjige, prevedene na češki i još četrdeset jezika, kao i novinske članke koje je on pisao, revije i kritike na njegov rad, fotografije i crteže.

  • Kultura

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Književnik Milan Kundera (91), autor poznatog djela Nepodnošljiva lakoća postojanja, odlučio je da svoju privatnu biblioteku i arhiv pokloni gradskoj biblioteci rodnog Brna u Češkoj, gdje je proveo djetinjstvo, javila je agencija AP.

Uprava biblioteke u Brnu saopćila je da će tokom jeseni cijela kolekcija knjiga Kundere biti prebačena iz Pariza, gdje umjetnik živi, do Češke, prenosi Beta.

Čuveni pisac poklanja i svoje knjige prevedene na češki i još četrdeset jezika, kao i novinske članke koje je on pisao, revije i kritike na njegov rad, fotografije i crteže.

Sve će biti dostupno javnosti, najviše u digitalnoj verziji, navela je biblioteka u Brnu.

Bijeg od režima

Milan Kundera je najpoznatiji i najčitaniji savremeni pisac češkog porijekla. U Parizu živi od 1975, kada je pobjegao od komunističkog režima u Češkoj.

Među njegovim djelima su Knjiga smijeha i zaborava, Besmrtnost, Praznik beznačajnosti i Život je negdje drugdje. Njegova posljednja knjiga je Neznanje, napisana na francuskom i izdata 2000. godine.

Po njegovoj knjizi Nepodnošljiva lakoća postojanja snimljen je 1988. godine istoimeni film sa Juliette Binoche i Danielom Day-Lewisom u glavnim ulogama.

Kundera živi povučeno, a u Češku je godinama putovao inkognito i nikad ne daje izjave novinarima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...