OČIJUKANJE S EU I NATO-om MOGLO BI GA KOŠTATI VLASTI: Je li Moskva poslala uznemirujuću poruku posljednjem europskom diktatoru?

No, nije tajna da je Moskva sve nezadovoljnija Aleksandrom Lukašenkom, koji nije pristao na ujedinjenje s Rusijom kako bi se Vladimiru Putinu onda omogućilo da bude šef te nove državne zajednice, a na da ime na novi ustav kojim je precrtao svoja dosadašnja četiri predsjednička mandata. No, Ruse najviše zabrinjava njegovo očijukanje s EU, pa i s NATO-om, te se pribojavaju da bi im i ta strateški važna država iz njihove zamišljene sfere utjecaja u Europi, njihov posljednji saveznički bastion na tom području, mogao izmaknuti kontroli. Moskva je zbog toga u stalnoj napetosti.

  • Svijet

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Piše: VLADO VARUŠIĆ / Jutarnji list

Kako predsjednička predizborna kampanja u Bjelorusiji ulazi u završnicu - izbori su 9. kolovoza - tako postaje sve napetija.

Hvata li vječnog bjeloruskog vođu (na vlasti od 1994. godine) panika ili ništa ne želi prepustiti slučaju, da mu se ne dogodi da mora u drugi krug? I je li mu Moskva poslala uznemirujuću poruku potkraj kampanje? Sve se zakompliciralo ili barem tako izgleda.

Naime, njegov KGB (služba se i dalje tako zove) uhitio je u hotelu Bjelorusočka čak 33 pripadnika ruske privatne, plaćeničke vojske iz grupe Vagner, čiji pripadnici ratuju u Siriji, Libiji, Čadu, Vanezueli, Mozambiku i Ukrajini. Većina uhićenih, navodno, ratovala je na istoku Ukrajine, pa je Kijev već požurio pozvati Minsk da ih izruči Ukrajini.

Lukašenko je dodatno uzburkao strasti rekavši da se u Bjelorusiji nalazi 200 plaćenika koji su došli rušiti njegovu vlast. Uhićeni vagnerovci zadržani su pod optužbom da su pripremali masovne nerede, terorističke akcije i podizanje revolucije, odnosno, kako se to kaže u tim postsovjetskim krajevima - majdan.

alt/Svetlana Tihanovska/

Izraz koji užasava sve postsovjetske autoritarne vođe, a radi se o tome da se ukrajinski prevrat kojim je srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič naziva "Majdan", što je ukrajinska riječ za "trg", na kojem su se okupljali proeuropski prosvjednici. Lukašenko je zbog toga odmah sazvao Vijeće nacionalne sigurnosti, na kojem je rekao da su u "izvanrednoj situaciji" te pozvao ruskog ambasadora na razgovor, a vagnerovce je njegovo tužiteljstvo odmah povezalo s Sergejom Tihanovskim, nedavno uhićenim oporbenim političarom, čija je supruga Svetlana kandidatkinja na izborima i žena kojoj (možda preuranjeno) predviđaju da će doći glave Batka (Oca) nakon 26 godina njegove vladavine čvrstom rukom. Kremlj je priopćio da je šokiran Lukašenkovim optužbama te da su spomenuti ruski državljani bili u Minsku samo u tranzitu prema Istanbulu.

No, nije tajna da je Moskva sve nezadovoljnija Aleksandrom Lukašenkom, koji nije pristao na ujedinjenje s Rusijom, kako bi se Vladimiru Putinu onda omogućilo da bude šef te nove državne zajednice, a na da ime na novi ustav kojim je precrtao svoja dosadašnja četiri predsjednička mandata. No, Ruse najviše zabrinjava njegovo očijukanje s EU, pa i NATO-om, te se pribojavaju da bi im i ta strateški važna država iz njihove zamišljene sfere utjecaja u Europi, njihov zadnji saveznički bastion na tom području, mogao izmaknuti kontroli. Moskva je zbog toga u stalnoj napetosti.

alt/Predizborni skup za Svetlanu Tihanovsku/

No, možda je igra s vagnerovcima, zapravo, voda na Lukašenkov izborni mlin. On teško da će izgubiti ove izbore, bez obzira na to što je Bjelorusima prvi put dozlogrdio i napokon su se i oni malo trgli iz letargije. Naime, čak 65 tisuća ljudi okupilo se na koncertu u Minsku na kojem je govor održala Svetlana Tihanovska, kandidatkinja iz nužde. Naime, njezin je suprug trebao biti predsjednički kandidat, ali je uhićen. On je bloger i ima na YouTubeu svoju emisiju "Zemlja za život" (tu misli na Bjelorusiju), a sada je i povezan s plaćenicima Vagnera kao pučist. To su teške optužbe, ali pokazuju da Lukašenko ne preza ni od čega samo da zadrži vlast.

- Ne želim vlast, ali mi treba. Muž mi je uhićen, djecu sam sklonila (dvoje malodobne djece skrivaju u jednoj zemlji EU). Ne mogu više trpjeti. Umorna sam od šutnje. Umorila sam se bojati! A vi?! - rekla je na skupu u Minsku Svetlana Tihanovska, a došli su je podržati oporbeni političari i obitelji uhićenih političkih zatvorenika. Ona je obećala da će, ako postane predsjednica, odmah osloboditi sve političke zatvorenike, održati referendum za povratak Ustava iz 1994. te će za šest mjeseci biti održani novi predsjednički izbori. Ovi izbori se održavaju i u atmosferi nepriznate pandemije korone u Bjelorusiji.

Ipak, teško je vjerovati da bi Lukašenko mogao izgubiti izbore (u provinciji je ipak prejak, a njegova mašinerija itekako radi), ali bit će znakovito ima li, konačno, neki oporbeni kandidat - a Svetlana Tihanovska to svakako jest - izglede da ostavi dubok trag na bjeloruskoj političkoj sceni. Valja napomenuti da je većina bjeloruskih oporbenih kandidata iskoristila to što su bili protukandidati Lukašenku da se dokopa azila u nekoj zapadnoj zemlji. No, kako bilo, ovo bi mogli biti prvi napeti izbori u Bjelorusiji u posljednjih 30-ak godina.

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...