ZBOG PRAZNOG BUDŽETA VLADA RS-a UVELA JAKE RESTRIKCIJE: Najviše uzima od najugroženijih...

Vlada RS-a nastavlja da uzima od najugroženijih, pravdajući takve postupke teškom situacijom koja je izazvana virusom korona. Prvobitnim budžetom za tekuću godinu predviđeno je po 300.000 KM za boračke kategorije, porodice poginulih, ratne vojne invalide i penzionere. Rebalansom, ti iznosi su sklonjeni iz redovnog budžeta, što je naišlo na osudu, kako građana, tako i opozicije.

  • Ekonomija

  • 01. Avg. 2020  

  • 4

Posljedice pada prihoda u budžetu već se osjete. Osjetila su to udruženja, a Vlada RS smanjila je i izdvajanja za rad svih predstavništava Republike Srpske u inostranstvu. Međutim, ni tu nije kraj. Umjesto planiranih 300.000 KM za banjsku rehabilitaciju, penzionerima će biti izdvojeno 200.000 KM. 

„Tužno i žalosno. Da mogu, poželjeli bi da mi umremo. Samo sebi uzimaju. Briga njih za penzionere. Oni samo gledaju da se koji smakne da manje ima penzionera“, komentarišu penzioneri.

Sredstva za banjsku rehabilitaciju mogla su izostati i ratnim vojnim invalidima. Prvobitno je planirano da im svih 300.000 KM za te namjene budu uskraćeno, ali ta odluka u  potpunosti nije sprovedena.  Ipak, ministar rada i boračko–invalidske zaštite Duško Milunović podvlači da će realizacija sredstava koja su sada naznačena zavisiti od epidemiološke situacije i potrebe da se,  prije svega, podrži privreda u ovom teškom periodu. 

“Za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca sproveli smo javni poziv. Javile su se banje i biće javno objavljeno koje su koje su banje prošle na tom javnom pozivu. Međutim, pratićemo ukupnu epidemiološku situaciju i vidjećemo koliko je racionalno da se uopšte u ovom trenutku upućuju na banjsku rehabilitaciju. Pored toga, moram da napomenem da amputirci i paraplegičari jednom godišnje imaju banjsku rehabilitaciju, bez obzira na ova sredstva”, pojašnjava ministar Milunović. 

Ovi rezovi ne čude opozicionare. Tužno je, pojašnjava Šešić, što se udara na najranjivije kategorije stanovništva. Istovremeno, ne štedi se na nabavci skupih limuzina i finansiranju predizbornih projekata. 

„Čuli smo nadležnog ministra da ni tih 300.000 KM nije dovoljno za banjsko liječenje penzionera, a sada je to smanjeno na 200.000. Pretpostavljam da je vladajuća struktura računala da tu imaju najbolju glasačku mašineriju, pa da će im ti njihovi glasači to oprostiti. Siguran sam da neće, posebno ako znamo da se neki milionski projekti realizuju, a da nisu potrebni i da se novac izvlači preko tih projekata. Za osnovne stvari, penzionere i druge ugrožene kategorije nema novca“, ističe poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić. 

Da nema dovoljno novca, smatra Šešić, potvrdila je i Zora Vidović. Ministar finansija nedavno je izjavila da se i bolji poznavaoci ekonomije i ekonomskih kretanja čude kako Srpska opstaje u aktuelnoj krizi.  

(BN)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...