NOVI DETALJI IZ AMERIČKIH TAJNIH DOKUMENTA: Milošević organizovao atentat na Karadžića, pokušao vrbovati Mladića da preuzme vlast nad Srbima u BiH!?

Bivši predsjednik tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević je naručio atentat na bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića. Ovu tvrdnju je svojevremeno iznio bivši potpredsjednik RS-a Nikola Koljević, a o njoj se govori i u jednom od dokumenata CIA-e, sa kojeg je nedavno skunuta oznaka tajnosti.

  • Mini market

  • 02. Avg. 2020  02. Avg. 2020

  • 1

Prema Koljevićevim navodima, koji se spominju u ovom dokumentu, Karadžića su trebali ubiti bivši pripadnici specijalnih snaga koje je Karadžić rasformirao.

Izazivanje paranoje

Inače u dokumentu se navodi kako Milošević pokušava nagovoriti lidere RS-a, prije svih Karadžića da prihvate mirovni plan Contact grupe, ali da sve više gubi uticaj.

alt

alt

alt

alt

alt

Navodi se i kako je Milošević, u pokušaju da Karadžića ponovo stavi "pod kontrolu", pokušao kod njega izazvati paranoju, koristeći pri tom i medije koji su bili pod kontrolom njegove supruge Mire Marković. U tim medijima su objavljivane priče o različitim scenarijima koji čekaju lidere Srba u BiH.

Milošević je čak, navodi se u dokumentu, pokušao da "vrbuje" Ratka Mladića da preuzme vlast nad Srbima u BiH i zamijeni Karadžića, ali Mladić nije želio "kompromitovati srpske ciljeve".

Otimanje konvoja

U dokumentu se navodi i kako je vojska pod Karadžićevom i Mladićevom kontrolom zaustavljala i otimala konvoje sa lijekovima, medicinskom i opremom za prezimljavanje, koji su bili namijenjeni za Sarajevu, kao i enklave u istočnoj Bosni poput Goražda.

Milošević je čak "zaigrao i na kartu" opozicije u RS-u, pokušavajući da smijeni Karadžića, ali mu je i taj pokušaj propao.

S druge strane, smjenom tadašnjeg direktora RTRS-a i postavljanjem svog čovjeka, Karadžić preuzima kontrolu nad najuticajnijim medijem u tom dijelu BiH. Istovremeno ubjeđuje Miloševića kako je u RS-u sve uredu.

(Oslobođenje / SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...