MISTERIJE SVIJETA: Arheolozi su ostali u čudu nakon što su duboko ispod površine mora otkrili grad, star 8.000 godina, a onda je uslijedilo još veće otkriće…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u drevni egipatski grad Heracleion, nekadašnju važnu trgovačku luku, koja se sada nalazi 45 metara ispod površine Sredozemnog mora.

Taj potopljeni grad pronađen je prije dvije decenije, a ronioci su nedavno otkrili i nešto uistinu fascinantno.

Riječ je o ostacima potopljenog hrama. Arheolog Franck Goddion, voditelj projekta, smatra da je njegov tim našao kamene stubove glavnog gradskog hrama Amuna Garpa.

Vjeruje se da je Heracleion sagrađen u 8. stoljeću prije nove ere, na obalama rijeke Nil, a ime je dobio po polubogu Heraklu, koji ga je, prema legendi, jednom prilikom i posjetio.

Naučnici špekuliraju kako se to dogodilo zbog porasta nivoa mora, seizmičkih aktivnosti i rušenja gradskih temelja, što je uzrokovalo da, prije nekih 1.000 godina, cijeli grad sklizne u podmorje Sredozemlja.

Uz hram, otkrili su još i nekoliko brodova natovarenih blagom, odnosno novčićima i nakitom.

Arheolog Franck Goddion i njegov tim uspjeli su sve otkriti zahvaljujući nizu sofisticiranih alata za skeniranje koji mogu razaznati predmete na morskom dnu i ispod njega, uprkos nataloženim sedimentima.

Osim što su pronašli glavni gradski hram, ronioci su otkrili i nekoliko potopljenih brodova u kojima su našli novčiće iz vremena kralja Ptolomeja II., koji je Egiptom vladao od 283. do 246. godine prije nove ere, posuđe i nakit, što dokazuje da je grad bio naseljen najranije u četvrtom stoljeću prije nove ere.

Uzrok potonuća grada, neslužbeno poznatog kao“egipatska Atlantida”, i dalje je velika misterija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...