DVOJICA ZA POVIJEST: Pogledajte kako je izgledalo slijetanje NASA-inih astronauta sa SpaceX-a na Zemlju… (VIDEO)

Američki astronauti Bob Behnken i Doug Hurley, koji su pristigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) pomoću nove kapsule Crew Dragon Endeavour, privatne kompanije "SpaceX" Elona Muska, spustili su se u nedjelju uspješno u Meksički zaljev.

  • HiTec

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 0

Behnken i Hurley napustili su ISS kasno u subotu, a spustili su se, nakon putovanja od 21 sata, na obalu Pensacole (Florida), kako je i predviđeno, u 14.48 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 20.48 po srednjoevropskom vremenu.

"U ime timova SpaceX-a i NASA-e, dobrodošli na planetu Zemlju. Hvala Vam što ste letjeli SpaceX-om", kazao je kontrolni tim SpaceX-a po spuštanju kapsule.

Kontrolni timovi NASA-e i SpaceX-a u Houstonu i sjedište SpaceX-a u Hawthorneu (Kalifornija) dali su posadi kapsule znak za deorbitiranje otprilike sat vremena prije slijetanja na obalu Pensacole (Florida).

Prilikom povratka u atmosferu, kapsuli je bila usporena brzina s više od 28.000 kilometara na sat, na oko 560 kilometara na sat, dok je prilikom spuštanja kapsula letjela 24 kilometra na sat.

Oklop kapsule izgrađen je tako da po povratku u atmosferu može izdržati temperaturu do više od 1.900 stepeni, dok su Behnken i Hurley, noseći bijelo odijelo SpaceX-a, unutar kabine iskusili temperaturu od 29,4 Celzijeva stepena.

Prva je to NASA-ina misija sa posadom koja je krenula na put iz SAD-a u posljednjih devet godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...