"UŠLI SMO U NOVU FAZU...": Koronavirus se nezaustavljivo širi SAD-om, oglasila se i Bijela kuća...

Sjedinjene Američke Države suočene su s novom fazom epidemije koronavirusa, koji je "izuzetno raširen", i to u ruralnim područjima, kao i u gradovima, rekli su u nedjelju stručnjaci Bijele kuće za koronavirus.

  • Svijet

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 1

Broj slučajeva koronavirusa i dalje se povećava u nekim dijelovima zemlje, a službe javnog zdravstva pokušavaju s guvernerima pronaći odgovor za svaku saveznu državu, prenosi Hina.

"U novoj smo fazi. Ono što danas vidimo, razlikuje se od marta i aprila. Izuzetno je rašireno u ruralnim i urbanim područjima", rekla je glavna savjetnica Bijele kuće za pandemiju Deborah Birx.

"Svima koji žive u ruralnom području, poručujem: niste imuni ili zaštićeni od ovoga virusa", rekla je ona u CNN-ovoj emisiji "State of the Union".

Važnost maski

Dodala je kako ljudi koji žive u višegeneracijskim domaćinstvima na područjima zahvaćenim epidemijom, trebaju nositi maske i u kući kako bi zaštitili starije osobe ili one koji pripadaju rizičnim grupama.

Pomoćnik sekretara za zdravstvo, admiral Brett Giroir također naglašava važnost nošenja maski.

"Ako to ne učinimo i ako ne ograničimo gužve u zatvorenim prostorima, virus će nastaviti harati", rekao je u NBC-jevoj emisiji "Meet the Press".

"Jako smo zabrinuti i to je vrlo ozbiljna stvar", dodao je.

Nošenje maski i izbjegavanje gužve ima isti ishod kao i potpuno zatvaranje, rekao je Giroir.

Koronavirusom je u SAD-u zaraženo 4,6 miliona ljudi, a umrlo ih je 155.000, piše Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...