"SLOBODNA BOSNA" ISTRAŽILA, REVIZORI UTVRDILI BROJNE NEPRAVILNOSTI: Državni parlamentarci na paušal potrošili približno pola miliona maraka, ali to nije kraj njihovog bahaćenja...

Parlamentarna skupština BiH, iako najviši zakonodavni organ u državi, napravila je u svom radu tokom 2019. godine niz nepravinosti, što je dovelo do vrlo negativnih efekata na europskom putu, u ekonomskom razvoju i funkcionalnosti sistema, konstatovano je u najnovijem Izvještaju o finansijskoj reviziji, koji je objavio Ured za reviziju institucija BiH.

  • Vijesti

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 1

Kao razlog za navedeno revizori navode činjenicu da još nije uspostavljen funkcionalan i preventivan sistem unutrašnje kontrole koji će na adekvatan način odgovoriti na sve izazove pri uspostavljanju i funkcionisanju zakonodavne vlasti.

Naknade

Pored navedenog, revizori su u spomenutom izvještaju skrenuli pažnju i na obračun naknade za prijevoz na posao, gdje nije utvrđeno stvarno stanje udaljenosti između mjesta prebivališta i lokacije radnog mjesta u svakom pojedinačnom slučaju niti je usklađen obračun i isplata troškova prijevoza na posao i sa posla s utvrđenim stvarnim stanjem.

Nepravilnosti je bilo i kod isplate naknada za paušal, na koje je u 2019. godini potrošeno 475.927 KM.

Isplata paušala vršila se automatski, kao i prethodnih godina, za sve zaposlene, uključujući i one koji su trenutno obavljali pozicije na dva nivoa vlasti s obzirom na neformiranje Vijeća ministara BiH.

Revizori smatraju da se isplate za vrijeme godišnjeg odmora ili u razdoblju kada nije bilo nikakvih aktivnosti domova, ne mogu dovesti u vezu s obavljanjem dužnosti te da nisu opravdane.

Pažnju su skrenuli i na obračun putnih troškova, koji su u 2019. godini izosili 364.025 KM, od čega se 52.247 KM odnosi na troškove putovanja u zemlji, dok se 311.778 KM odnosi na troškove službenih putovanja u inostranstvo.

Konstatovali su kako su ovi troškovi, u odnosu na planirani iznos, manji za 567.975 KM, što je dobrim dijelom rezultat blokade i nerada Parlamentarne skupštine u toku 2019. godine.

"Tokom revizije smo utvrdili kako su u 2019. godini izdana ukupno 444 putna naloga, a od toga 268 za putovanja u inostranstvo i 176 u zemlji. Putni troškovi u zemlji uglavnom se odnose na dolaske zastupnika i poslanika na sjednice Parlamentarne skupštine, dok su službena putovanja u inostranstvo realizirana u svrhu sudjelovanja na međunarodnim konferencijama i sastancima“, navode revizori.

Pojašnjavaju kako je revizijom putnih troškova u istoj godini uočeno i korištenje vlastitog vozila u službene svrhe u iznosu od 17.154 KM.

Uvidom u dokumentaciju putnih naloga utvrđeno je da u pojedinim slučajevima nisu priložene agende uz pozivna pisma, iz kojih bi se moglo zaključiti ko snosi troškove ishrane na službenom putovanju u inostranstvu te da je i dalje prisutno nepravovremeno pravdanje putnih naloga, kao i praksa da korisnici službenih putovanja ne popunjavanju putne naloge, već se samo potpišu na obračunati nalog koji popuni referent za obračun plaća i naknada.

Stavka izvještaja koja se odnosi na korištenje službenih vozila, pokazala je da su izdaci za upotrebu vozila u 2019. godini manji u odnosu na odobreni iznos za 34.539 KM.  Međutim, revidiranjem putnih naloga za službena vozila uočeno je da u pojedinim slučajevima evidencije o korištenju službenih vozila nisu uredne i cjelovite, tj. ne upisuju se svi traženi i relevantni podaci, kao što su vrijeme polaska i povratka, nema evidencija o točenju goriva, nedostaju fiskalni računi i otpremnice, a uočeni su i veliki iznosi koji se odnose na loko vožnje.

Troškovi reprezentacija

Na reprezentaciju parlamentarci su potrošili 79.374 KM. Revizijom je uočeno da su troškovi, u odnosu na prethodnu godinu, manji za 30.921 KM. Međutim, sredstva su trošena na hranu i piće bez jasnih obrazloženja o povodu nastanka troška, obavljenoj aktivnosti, događaju ili susretu koji je ostvaren, što dovodi u pitanje svrhu reprezentacije i stvarnu namjenu odobrenih sredstava.

Revizori su ponovo skrenuli pažnju i na aktivnosti u vezi s pitanjem tačnog evidentiranja vrijednosti građevinskih objekata koji još nisu završeni.

Posebna pažnja skrenuta je na sredstva dodijeljena klubovima koja su utrošena bez plana trošenja, što svakako ne doprinosi transparentnoj i namjenskoj potrošnji.

"Uvidom u realizaciju sredstava dodijeljenih klubovima utvrdili smo kako ne postoji plan, odnosno projekcija trošenja sredstava za nastale troškove, iako je Odlukom o raspodjeli finansijskih sredstava za finansiranje političkih stranaka iz budžeta institucija BiH od 30. maja 2013. godine predviđeno da i pri izradi projekcije budžeta Parlamentarne skupštine svi klubovi - predsjednici klubova, parlamentarne skupine i nezavisni kandidati, u suradnji sa Sektorom za finansije, urade projekciju raspodjele sredstava po potrebama (za putne troškove, troškove reprezentacije, pružanja stručnih i konzultantskih usluga, troškove učestvovanja u društveno odgovornim aktivnostima...)“, kažu revizori u svom Izvještaju, zaključujući da se revizijskim postupcima nisu u potpunosti uvjerili da je osigurana transparentna i namjenska potrošnja navedenih troškova.

("Slobodna Bosna")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...