VULIN S NJOM MOŽE SAMO NEBO POGODITI: Vojska Srbije predstavila novu pušku

Vojska Srbije uvela je novo streljačko naoružanje koje prvi put ima modularnu pušku koja mijenja kalibar u odnosu na municiju.

  • Regija

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 4

Modularna puška u kalibru 7,62, ali i u kalibru 6,5 je nešto što, vele ratoborne komšije, "nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša".

"Ova puška je postala deo srpskog naoružanja, pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom", prenosi RTS.

Sve to, kažu, "zajedno treba da znatno poveća ubojitost naših vojnika pešadije za 30 do 50 odsto, odnosno da poveća prednji pojas zaprečne vatre i verovatnoću pogotka u poluautomatskom režimu uz nesmanjenu efikasnost u rafalnoj paljbi". Ma, 'ajde.

Budući da se upravo završava provera glavnog elementa tog novog sistema streljačkog naoružanja, to je modularna puška u kalibru 6,5 i 7,62 milimetara.

"Puška je do sada završila najveći broj testova, što znači 95 odsto su to mehanički testovi. Šokove, udare, blato, pesak, vodu - izdržala je uspešno proveru pouzdanosti i izdržljivosti", objašnjava Nenad Miloradović iz Ministarstva odbrane Srbije, prenosi Tanjug s ponosom.

Samo nas još nisu obavijestili kada će ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na gađanje.

(S. B.) 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...