IRINEJ PONOVO OKUPLJA DODIKA I VUČIĆA: Ovaj put na mostu "Rača" povodom obilježavanja...

Danas se u Rači obilježava Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji pripadnika hrvatskih snaga “Oluja”.

  • Politika

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 6

Skupu u Rači prisustvovat će član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić i patrijarh Irinej.

Komemoracija će se održati na mostu "Rača".

Predsjednik Srbije najavio je prošle sedmice da će Srbija i Republika Srpska danas zajedno obilježiti veliku srpsku tragediju – progon 250.000 Srba iz Hrvatske.

“Obilježićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gdje smo to učinili prvi put zajedno 2015. godine, na Rači, gdje ćemo postaviti i spomen-obilježje. Na tom mjestu, kada bude izgrađen most koji je najveći broj izbjeglica na traktorima prešao, napravićemo zajedno s RS spomen-park”, najavio je Vučić.

Početak ceremonije predviđen je za 19.30 sati.

Predviđeno je da se na mostu na Sremskoj Rači sretnu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a dočekat će ih patrijarh srpski Irinej.

U pres-službi predsjednika Srbije za Srnu je rečeno da je predviđeno da Vučić dođe na most sa strane Srbije, a Dodik sa strane BiH.

“Oni će doći do pola mosta, pozdraviti se sa patrijarhom Irinejem na mostu. Patrijarh će služiti parastos, a prije toga će na mostu biti otkrivena spomen-ploča i položeni vijenci”, rekli su u pres-službi.

Spomen-ploča na mostu bit će otkrivena simbolično, uz minutu šutnje i polaganje vijenaca. Ploča će biti uvijek osvijetljena tako da svako ko prođe, može da je vidi.

Bit će održan i muzičko-scenski program, uz učešće muzičara, glumaca i recitatora, a bit će prisutna i djeca iz izbjegličke kolone.

Danas se navršava 25 godina otkako je počela velika vojno-policijska operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava "Republika srpska Krajina" bez ikakvog međunarodnog priznanja. Operacijom je u hrvatski ustavnopravni poredak vraćena cijela okupirana teritorija, osim istočne Slavonije, koja je poslije bila dio mirne reintegracije. Tom prilikom je veliki broj srpskih civila napustio svoje domove i pridružio se vojsci u povlačenju, a određeni broj ih je i stradao.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...