PODUZIMAJU NEPOPULARNE MJERE: U ovoj državi su angažovali vojsku da kontroliše osobe u samoizolaciji

Druga najmnogoljudnija australska savezna država Viktorija objavila je danas da će rasporediti vojsku kako bi provela odredbe o izolaciji zbog pandemije te da će svako ko krši pravila, dobiti golemu kaznu i do 20 hiljada australskih dolara.

  • Svijet

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

Australija, nekoć isticana kao globalni lider u suzbijanju pandemije, pokušava usporiti širenje koronavirusa u Viktoriji i time spriječiti drugi val pandemije.

Viktorija je uvela policijski sat

Ranije ovo sedmice Viktorija je uvela policijski sat i veće restrikcije dnevnog kretanja stanovnika te je nametnula zatvaranje većih dijelova lokalne ekonomije.

Gotovo trećina zaraženih nije bila u kućnoj izolaciji prilikom provjere, zbog čega su uvedene oštre kazne, kazao je danas premijer savezne države Vikrotije Daniel Andrews.

500 vojnika bit će ove sedmice raspoređeno u Viktoriji

Andrews je objavio da će 500 vojnika ove sedmicea biti raspoređeno u Viktoriji kako bi se provele odredbe o samoizolaciji, uz kazne od gotovo 5 hiljada australskih dolara za kršenje pravila.

Jedino su zaražene osobe kojima je potrebna hitna medicinska pomoć izuzete od samoizolacije.

"Doslovno ne postoji razlog da napustite dom. Ako napustite dom, a policija vas ne pronađe u domu, bit će vam vrlo teško objasniti policiji države Viktorije da ste imali opravdan razlog", rekao je Andrews novinarima u Melbourneu.

Oni koji prekrše samoizolaciju, bit će kažnjeni s 20 hiljada australskih dolara

Osobe koje više puta prekrše odredbu o samoizolaciji, bit će kažnjene sa do 20 hiljada australskih dolara, rekao je Andrews.

U Australiji je od izbijanja pandemije potvrđeno skoro 19 hiljada slučajeva zaraze koronavirusom, dok su 232 osobe umrle, što su mnogo manje brojke nego u drugim razvijenim državama.

Australija je rano zatvorila granice i nametnula društveno distanciranje, uz opsežna testiranja.

Nakon otvaranja zemlje, znatno je porastao broj zaraženih lokalnom transmisijom u Viktoriji, koja sedmicama bilježi trocifren broj dnevno zaraženih.

U Viktoriji danas potvrđeno 439 novih slučajeva zaraze

Na Viktoriju otpada čak gotovo 12 hiljada slučajeva. U utorak je u toj saveznoj državi potvrđeno 439 novih slučajeva, a 11 osoba je umrlo. Ukupno je u Viktoriji umrlo 136 osoba, a virus se znatno proširio po domovima za starije i nemoćne.

Dužnosnici Viktorije navode da je posljednji val potaknut nepridržavanjem restrikcija.

"Postoji određen broj ljudi koji su svjesno prekršili policijski sat. Neko je odlučio da mu je dosadno i da se ide voziti, dok je neko odlučio da treba kupiti auto poslije 20 sati prošle noći", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Victorije Lisa Neville novinarima u Melbourneu.

Australija je donijela odluku da će osobe kojima je propisana samoizolacija, dobiti 1.500 australskih dolara od države kako ne bi kršile odredbu zbog ekonomskih razloga.

Mnoge granice između saveznih država su zatvorene s obzirom na to da je novi val zaraze većinom ograničen na Viktoriju, a drugi po broju zaraženih je susjedni Novi Južni Vels.

Ta je savezna država u utorak imala samo 12 novozaraženih, a dio zaraženih vraćao se iz Viktorije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...