RANKO MAVRAK, DOPISNIK HINA-e iz BiH: "Dodik i Vučić čine medvjeđu usluga Srbima u Hrvatskoj''

Ranko Mavrak, novinar HINA-e, rekao je jutros u "Novom danu" N1 televizije da je operacije "Oluja" bila ključ i za okončanje rata u Bosni i Hercegovini, istaknuvši važnost ovogodišnje ceremonije zbog prisustva predstavnika srpske manjine na ovom događaju.

  • Društvo

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

Naglasio je da je velika šteta što to drugi nisu prepoznali.

''Treba imati na umu činjenicu da su ovog puta predstavnici srpske nacionalne manjine odlučili sudjelovati u obilježavanju "Oluje" i na taj način otvoriti put nekakvoj vrsti unutarnjeg pomirenja među stranama koje imaju različito viđenje o tome što "Oluja" jest. Mogu kazati da je iznimno velika šteta što ovi drugi nisu prepoznali. Znamo da će istodobno kada se u Kninu bude okupljao hrvatski državni vrh, da će Dodik i Vučić upriličiti svoj performans na granici BiH i Srbije. Mislim da je to medvjeđa usluga Srbima u Hrvatskoj'', ispričao je Mavrak ističući da je ova proslava još značajnija nego neke prethodne.

Potom se osvrnuo i na najavljeno odlikovanje pripadnika HVO-a.

''Taj događaj se pretvorio u problem Bošnjaka i Hrvata. Politika jednakih standarda bi možda svima mogla pomoći da se racionalnije ponašaju. Mislim da se radi o nečemu što je potpuna zamjena teza. Bit proslave je veliki iskorak koji može imati uticaj na regiju, pa i BiH. Unutar BiH se ne čuju glasovi razuma i da ne postoji prostor u kojem bi se razgovaralo šta je minimalni kompromis, i to je temeljni problem Bosne i Hercegovine kao države. Sve drugo su sporedni učinci'', ocijenio je gost "Novog dana" i nastavio:

''To što je gospodin Jelić optužen u Bosni i Hercegovini istodobno znači da nije pravomoćno presuđen, to je stvar koju treba prepustiti poravosuđu. Druga stvar, Bosna i Hercegovina je zatražila da Hrvatska preuzme procesuiranje. On će tamo dokazati je li ili nije počinio ono što mu se stavlja na teret. Operacija "Oluja" je bio ključ koji je vodio do okončanja rata u Bosni i Hercegovini'', poručio je Mavrak.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...