ŠTA SE DEŠAVA S "ELEKTROPRIVREDOM BiH": Tri rudnika duguju 10 miliona KM za...

"Elektroprivreda Bosne i Hercegovine", skupa s rudnicima Kreka, Đurđevik i Banovići, Vladi Tuzlanskog kantona duguje deset miliona konvertibilnih maraka za koncesije.

  • Ekonomija

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

Ukoliko se izuzmu rudnici uglja, većina koncesionara ponaša se u skladu s ugovorima o koncesiji te njihove obaveze u pravilu ne prelaze visine utvrđene za posljednji obračunski period, koje najčešće tek dospijevaju za naplatu, navodi se u informaciji o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora, koju je Vlada TK danas usvojila.

"Od ukupno evidentiranih 10.468.901,80 KM dugovanja koncesionara, skoro 10 miliona (9.928.902,74) KM odnosi se na dugovanja Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH", Rudnici Kreka Tuzla, RMU Đurđevik Đurđevik i RMU Banovići Banovići. I pored značajnog iznosa ukupnog duga, ovo pokazuje da su Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva kroz različite načine uspjeli poboljšati izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada te smanjiti dugovanja određenih koncesionara", navedeno je u informaciji.

Svi navedeni rudnici, izuzev onog u Banovićima, nalaze se u koncernu "Elektroprivrede BiH".

Kako ističu iz Vlade TK, radi smanjenja dodatnih troškova koncesionarima koji nastaju u postupku, uz osigurane bankovne garancije, ukoliko je to predviđeno ugovorom o koncesiji, na zahtjev koncesionara počelo se omogućavati avansno plaćanje godišnje koncesione naknade na početku tekuće godine, uz usaglašavanje obaveza prema kvartalnim zapisnicima na kraju godine, piše Klix.

"Takvo rješenje je korisno i za koncesora i za koncesionara te su koncesionari izrazili pohvale za ovakav način obračuna koncesione naknade. Vlada Tuzlanskog kantona, kao i resorna ministarstva kao koncesori, uložili su velike napore i trud u proteklom periodu kako bi se sam proces dodjele koncesija ubrzao te odnos s koncesionarima dodatno poboljšao", navedeno je u informaciji.

U narednom periodu, svi oni koji učestvuju u procesu realizacije ugovora o koncesijama, trebaju raditi na tome da se zadrži postojeći trend i da se učine dodatni napori da se prema onima koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora, poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se svi koncesionari doveli u ravnopravan položaj, zaključeno je u usvojenoj informaciji.

  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...