ŽESTOKE KRITIKE INZKU I OHR-u: Udruženja iz Srebrenice protive se izgradnji Spomenika mira, od visokog predstavnika traže…

Udruženja “Srebreničke Majke”, ”Žene Srebrenice”, Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i “Žene Podrinja” uputile su Uredu visokog predstavnika u BiH oštru kritiku kojom se protive izgradnji Spomenika mira.

  • Društvo

  • 05. Avg. 2020  

  • 1

U kritici se navodi da su svjedoci upornog negiranja genocida koji se dogodio jula 1995. godine u Podrinju, a kojeg su počinile srpske vojne i paravojne formacije.

Međunarodna zajednica nije učinila ništa na otklanjanju posljedica genocida, a sve je glasnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

alt

Ova Udruženja protive se izgradnji Spomenika mira koji želi da gradi načelnik Srebrenice, prenosi RTVSlon.

 

Da bi uopće razgovarali o izgradnji spomenika mira, majke traže sljedeće:

  •     Da OHR hitno donese Zakon o zabrani negiranja genocida
  •     Da se iz parka u centru Srebrenice izmjeste dva spomenika četnicima koji su vršili pokolj muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata
  •     Da se načelnik Općine Srebrenica izvine majkama za sve nevino ubijene u proteklom ratu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...