OTKRIVEN UZROK EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Pogledajte pakao libanske prijestolnice snimljen dronom (FOTO, VIDEO)

Prema pisanju britanskog "Daily Maila", požar je izazvao aparat za zavarivanje. Na skladištu bili su u toku radovi, a korišten je i električni aparat za varenje materijala. Vjeruje se da je tako izazvana eksplozija 2.750 tona eksplozivnih hemikalija.

  • Svijet

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 0

Oko 2.750 tona amonij nitrata nalazilo se u skladištu u luci u Bejrutu koje je eksplodiralo u utorak pri čemu je, kako dosadašnjim saznanjima, poginulo preko 100 ljudi. 

Ranije je libanonski premijer Hassan Diab rekao da je najmanje 70 mrtvih, ali taj broj raste iz sata u sat. Mnogi su zatrpani u ruševinama, puno ljudi leži u prenatrpanim bolnicama s teškim povredama...

"Neprihvatljivo je da teret amonij nitrata, oko 2.750 tona, bude oko šest godina u jednom skladištu bez ikakvih zaštitnih mjera", rekao je Diab pred Vrhovnim vijećem odbrane na vanrednom sastanku.

Amonijev nitrat je hemijsko gnojivo i također sastavni dio eksploziva.

"Nećemo znati za odmor dok ne pronađemo odgovorne za to što se dogodilo", obećao je libanonski premijer.

Vrhovno vijeće odbrane je "preporučilo" vladi da proglasi "vanredno stanje" na dvije sedmice u Bejrutu.

Tokom tog perioda "vrhovna vojna vlast bit će zadužena za sva pitanja vezana za sigurnost", navodi se u saopćenju Vrhovnog vijeća odbrane.

Amonijev nitrat amonijeva je sol niratne kiseline. Dolazi u obliku prozirnih kristala ili bijelog praha. Koristi se u poljoprivredi kao nitratom bogato umjetno gnojivo, kao oksidans u eksplozivima, te za postizanje niskih temperatura.

Najveća ležišta nalaze se u pustinji Atacama u Čileu, a ovih dana gotovo 100 posto hemikalije koje se koriste sintetički, proizvedene su reakcijom amonijaka s nitratnom kiselinom.

Potrebne su posebne okolnosti da se amonijev nitrat iz stabilnog spoja pretvori u eksploziv, bez goriva ili vanjskog katalizatora. Klasificiran je kao "energetski materijal", onaj koji proizvodi toplinu dok se raspada, slično načinu na koji se stvara toplina truljenjem materijala u hrpi komposta.

Ako postoji dovoljna količina amonijevog nitrata, on može stvoriti dovoljno topline da se zapali i nastavi vatra, bez potrebe za vanjskim katalizatorom, poput plamena.

Kako gori, amonijev nitrat prolazi kroz hemijske promjene koje dovode do stvaranja kisika, upravo onog što vatra treba da nastavi i da se poveća. Kako se zagrijava, hemikalija se može stopiti zajedno, stvarajući brtvu ili čep.

Prostor iza čepa se i dalje zagrijava i formira plinove. Vrući plin se širi, ali iza čepa više nema kuda. Na kraju će plin probiti brtvu i sila toga aktivirat će eksploziju.

alt

alt

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...