HRVATSKA NOVINARKA DEMOLIRALA MILANOVIĆA: "Predsjednik je iznevjerio sve koji su za njega glasali!"

Predajući odlikovanje optuženiku za ratne zločine, Milanović je duboko iznevjerio sve one koji su za njega glasali, piše ugledna hrvatska novinarka Sanja Modrić u komentaru, koji prenosimo u cijelosti.

  • Društvo

  • 05. Avg. 2020  06. Avg. 2020

  • 1

Piše: SANJA MODRIĆ

Predsjednik Zoran Milanović gurnuo je prst u oko svojim biračima i mnogim drugim građanima Hrvatske, a sigurno i diplomatima iz EU i drugih država koje prate zbivanja na ovim prostorima. Premda je u kampanji i kasnije s velikom pompom isticao kako osobe koje imaju problem sa zakonom ”nisu njegovo društvo”, odlučio je da će na državnoj svečanosti predati vojno odlikovanje u ruke Zlatanu Miji Jeliću.

Riječ je o umirovljenom generalu HVO-a koga je tužiteljstvo BiH optužilo za teške ratne zločine i koji je 30. prosinca 2015. – neposredno prije objave optužnice – s kompletnom obitelji iz Mostara kidnuo u Hrvatsku. Ispostavilo se da se na vrijeme promućurno odrekao državljanstva BiH i zamijenio ga državljanstvom Hrvatske. Koji je vrag Zoranu Milanoviću, pitam se osjećajući se kao prava budala što sam njemu dala glas.

POLITIČKI I MORALNI PROMAŠAJ

Milanović kaže kako ”nije odlikovao pojedince” nego zaslužne postrojbe HVO-a, ali njegov politički i moralni promašaj i sljepilo ovdje se na daju ničime zabašuriti. Jer, predajući odličja petorici zapovjednika gardijskih brigada HVO-a koje su sudjelovale u Oluji, prvi čovjek hrvatske države čestitarski se rukovao i s bjeguncem pred pravosuđem susjedne države za kojim je izdana i Interpolova potjernica.

Da, Zlatan Mijo Jelić bio je zapovjednik jedne od tih brigada. Ali optuženik za ratne zločine, ma kakva da situacija i forma jesu, ne može biti ”društvo” predsjednika Hrvatske dok se optužbe eventualno ne opovrgnu u sudskom postupku.

A taj se postupak već četiri godine ne može nastaviti jer je gospodin general nedostupan i zaštićen u zemlji gdje je Milanović predsjednik. Kao što su se Zdravko Mamić i mnogi drugi pred hrvatskim pravosuđem skrili u BiH, tako je Zlatan Mijo Jelić namagarčio pravosuđe BiH zbrisavši u Hrvatsku gdje sigurno prima i hrvatsku mirovinu.

BIVŠA PREDSJEDNICA JE ODBILA

Zato se čovjek jučer mogao samo nasmijati na cinično izvrdavanje Pavla Miljavca, predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, koji je za televiziju N1 izjavio kako nije sporno da Zlatan Mijo Jelić od predsjednika Milanovića primi odličje budući da ”on nije presuđen, a dok nema presude, svatko je čist”. Pa jasno da ”nije presuđen” kad BiH više ne može do njega.

Hrvatski genaralski zbor – privatna udruga građana u koju, recimo, pokojni slavni general Petar Stipetić nije htio ni nogom kročiti, a od nje se javno distancirao i general Ante Gotovina – predložio je Milanoviću da odlikuje brigade HVO-a među kojima i Jelićevu. Miljavac se požalio da su istu stvar tražili i od Kolinde Grabar Kitarović, ali da ona prijedlog nije prihvatila. Zato je posebno pohvalio Milanovića koji je ”odmah pristao”.

No očito da je bivša predsjednica oko te osjetljive stvari imala puno više soli u glavi nego sadašnji. A njemu je valjda važnije da se svidi Ljubi Ćesiću Rojsu i Miljavcu nego zdravoj pameti.

OPTUŽBE SU STRAŠNE

Jer optužbe tužiteljstva BiH protiv Zlatana Mije Jelića iz sela Trn kraj Širokog Brijega, koji je prije rata bio radnik u tekstilnoj industriji, tek su trebale biti dokazivane, ali strašne su da strašnije ne mogu biti.

Kao zapovjednik koji je pod kontrolom imao sve hrvatske postrojbe na području Mostara sa oko 10 tisuća vojnika i general vojne policije HVO-a zadužen za upravljanje zloglasnim mostarskim logorom Heliodrom, optužen je za ubojstvo i ranjavanje najmanje 40 bošnjačkih ratnih zarobljenika za vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba 1993. i 1994. godine.

MUČENJE, ZLOSTAVLJANJE…

Na teret mu se stavlja progon, prisilno odvođenje i zatvaranje bošnjačkih vojnika i civila uključujući žene i djecu, te mučenje i zlostavljanje zarobljenika koji su na prve borbene linije odvođeni kao ”živi štit” na prinudne radove i time izlagani životnoj opasnosti. Sva ta i mnoga druga u optužnici opisana zvjerstva, koja uključuju i pljačke bošnjačkih i srpskih obitelji na području Mostara, navodno su se odvijala po odobrenju generala Jelića.

Važno je reći da je istraga o ovom slučaju započela na haškom sudu, ali su dokumentacija i svi dokazni materijali kasnije predani tužiteljstvu BiH koje je predložilo oko 200 svjedoka.

‘SVE SU TO LAŽI’

Zlatan Mijo Jelić, naravno, ovih dana ponovno objašnjava hrvatskim medijima kako su mu sve te ”laži i krivotvorine” namjestile ”muslimanske tajne službe koje žele degradirati sve hrvatske ratne zapovjednike i branitelje”.

Ako ovom proračunatom bjeguncu netko ne vjeruje, evo mu u pomoć priskače glavom i bradom Zoran Milanović, predsjednik hrvatske države, koji ga svečano prima kao sebi ravnoga i s kojim će kasnije nazdraviti hladnim pjenušcem.

Kad bi se mogao povući izborni glas koji sam dala Milanoviću, nakon ovoga bih ga povukla odmah i bacila u smeće.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...