EVO ZAŠTO KONAKOVIĆ VRIŠTI NA REVIZORE: Otkrili da je 200.000 KM potrošio neopravdano, a pola miliona KM podijelio NETRANSPARENTNO, ali to nije sve...

Dakle, gotovo 200.000 KM budžetskog novca koji je Konaković podijelio, nije opravdano, odnosno nisu dostavljeni izvještaji o njegovom utrošku. Uprkos tome, šef NiP-a u svom preventivnom osvrtu na društvenim mrežama tvrdi da je njegova raspodjela novca "najtransparentniji proces u državi".

  • Politika

  • 05. Avg. 2020  06. Avg. 2020

  • 0

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine je u posljednja dva mjeseca objavio 37 izvještaja o finansijskoj reviziji institucija u ovom entitetu. To je i osnovna svrha postojanja Ureda, koji godišnje "prečešlja" stotine institucija u FBiH. Međutim, kada Ured vrši reviziju institucije na čijem je čelu Elmedin Konaković, u tom slučaju je, tvrdi šef Naroda i pravde (NiP), revizore "poslao Fadil Novalić" i to kako bi "utvrdili nezakonitosti i od toga napravili priču".

Preventivno je, prije nego što je do medija došao izvještaj o finansijskoj reviziji Kabineta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo (KS), Konaković reviziju i utvrđene negativnosti okarakterizirao kao politički okršaj koji za cilj ima njegovu diskreditaciju.

- Ukazali na, pogađate, dodjelu sredstava udruženjima i pojedincima. Izdvojili posebno BANU, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i još ponešto što su pisali režimski mediji – napisao je Konaković na društvenim mrežama.

Konakovićeva pretpostavka da su čitatelji njegovog statusa već uspjeli "pogoditi" na šta se odnose neregularnosti utvrđene u Kabinetu predsjedavajućeg Skupštine KS nije dokaz vidovitosti korisnika društvenih mreža već racionalne pretpostavke zasnovane na činjenici da je šef NiP-a, između ostalog, dodijelio 60.000 KM svojoj stranačkoj kolegici i političkom mentoru Muameru Zukorliću.

Finansijski izvještaj Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS u 2019. godini, u periodu dok je tu dužnost obnašao Konaković, ukazao je na niz neregularnosti. Tako je, između ostalog, utvrđeno da nije bilo osnova za planiranje transfera pojedincima i neprofitnim organizacijama i udruženjima u okviru Kabineta predsjedavajućeg jer ti poslovi nisu u okviru nadležnosti utvrđenih Ustavom i Poslovnikom Skupštine, niti je to predviđeno Programom rada Skupštine za 2019. godinu.

- Raspodjela tekućih i kapitalnih transfera neprofitnim organizacijama i udruženjima u okviru Kabineta u iznosu od 490.133 KM nije izvršena transparentno, s obzirom na to da su sredstva dodijeljena bez raspisivanja javnog poziva i primjene kriterija, što nije u skladu sa članom 4. Zakona o budžetima u FBiH, a za najmanje 187.208 KM nisu dostavljeni izvještaji o namjenskom utrošku sredstava – navodi se u izvještaju.

Dakle, gotovo 200.000 KM budžetskog novca kojeg je Konaković podijelio nije opravdano, odnosno nisu dostavljeni izvještaji o njegovom utrošku. Uprkos tome, šef NiP-a u svom preventivnom osvrtu na društvenim mrežama tvrdi da je njegova raspodjela novca "najtransparentniji proces u državi".

- Nismo stekli razumno uvjerenje da su ove preraspodjele opravdane – navode revizori u dijelu izvještaja koji se odnosi na preraspodjele budžetskog novca na način da njime raspolaže predsjedavajući Skupštine KS.

Konaković je u 2019. godini na ime tekućih transfera neprofitnim organizacijama i udruženjima podijelio 393.700 KM. Javni poziv za raspodjelu ukupnog iznosa od 117.000 KM objavljen je 3. aprila 2019. godine, a visinu odobrenih sredstava utvrdio je upravo Konaković. Tako su neke institucije dobile po 1.000 KM, a BANU čak 60.000 KM, što je više od 50 posto ukupnog iznosa.

- Sredstva u ukupnom iznosu od 117.000 KM odobrena su za 14 udruženja u pojedinačnim iznosima od 1.000 KM do 60.000 KM, bez kriterija i obrazloženja na koji način je utvrđen odobreni iznos – navodi se u revizorskom izvještaju.

Preostala sredstva od 276.700 KM podijeljena su bez ikakvog javnog poziva u pojedinačnim iznosima od 365 KM do 70.000 KM. Bez ikakvih kriterija, utvrdili su revizori, su podijeljeni i tekući transferi pojedincima u iznosu od 63.300 KM.

Uprkos svemu navedenom, Konaković tvrdi da je cijeli proces vođen transparentno, te da je sve dostupno na stranici Skupštine KS. Pojedinačni dodijeljeni iznosi jesu navedeni na stranici Skupštine, ali nigdje nije navedeno, primjera radi, za koje projekte je BANU-u dodijeljeno čak 60.000 KM. Taj odgovor još nismo dobili ni od Konakovića, ni od BANU-a.

U javnom pozivu se navodilo da će novac dobiti projekti koji su od interesa za građane KS ili doprinose razvoju i afirmaciji KS, te se provode na području KS. Koji su to projekti BANU-a koji odgovaraju tom opisu i koji su zaslužili više od 50 posto ukupno predviđenih sredstava, nije poznato jer javnost nije uspjela prepoznati niti jedan takav projekat Zukorlićeve akademije u 2019. godini.

Umjesto objašnjenja koje duguje građanima čiji je novac dijelio, Konaković je utvrđene neregularnosti pokušao predstaviti kao nastojanje političke konkurencije da se on diskreditira. Tvrdnje o navodnoj transparentosti postupka, bez odgovora na suštinska pitanja, ne mogu zadovoljiti građane čiji je novac šef NiP-a dijelio po vlastitom nahođenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...