ODGOĐENA DRUGA BH. POVORKA PONOSA: Novi datum će biti blagovremeno objavljen, a sve zbog...

Druga bh. povorka ponosa odgođena je, kako navode organizatori, za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu javnost će biti blagovremeno obaviještena.

  • Društvo

  • 06. Avg. 2020  06. Avg. 2020

  • 1

- Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest koji ima za cilj da ukaže na neravnopravan položaj LGBTIQ osoba i svih ostalih marginalizovanih grupa u našem društvu, čija prava u jeku pandemije bivaju dodatno ugrožena i obezvrijeđena. Organizacioni odbor Druge bh. povorke ponosa je prethodnih mjeseci posvećeno i odgovorno radio na organizaciji Povorke, uz potpuno poštivanje svih preporučenih mjera. Iza nas su brojni interni sastanci, kao i sastanci s nadležnim institucijama i međunarodnom zajednicom. U proteklom periodu smo aktivno razgovorale/i s LGBTIQ osobama i našim sugrađanima/kama, te smo od same najave povorke bili svjesni specifičnosti organizacije u ovako izazovnim i nezahvalnim okolnostima. Zajednički, a u saradnji s našim saveznicima/cama smo preispitivali i razrađivali organizaciju Druge bh. povorke ponosa misleći na svaki detalj, od percepcije javnosti i podrške koju očekujemo, utjecaja na LGBTIQ zajednicu, insititucionalnih prepreka, epidemioloških mjera do važnosti i neophodnosti kontinuiranog skretanja pažnje na probleme s kojima se zajednica suočava, a koji su, nažalost, postali izraženiji usljed pojave koronavirusa - navode iz Organizacionog odbora Druge bh. povorke ponosa.

Svjesne/i trenutno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani/ke i aktivisti/kinje, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije i nemara političkog sistema, a usljed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sistemskih propusta trpi i posljedice homofobije, donosimo odluku o pomjeranju Druge bh. povorke ponosa.

Drugu bh. povorku ponosa, kao masovni javni protest za ljudska prava, odgađamo za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu ćemo vas blagovremeno obavijestiti. Važno nam je naglasiti da smo kao aktivisti/kinje svjesni gušenja građanskog aktvizma i sloboda u našem društvu, baš kao što smo svjesni i činjenice da je tokom pandemije represija na slobodu javnog okupljanja postala sve izraženija. Zbog toga ćemo, solidarno sa svim grupama kojima se onemogućava ostvarivanje prava na slobodu okupljanja, u narednom periodu organizovati javne tematske diskusije koje će problematizirati i dekonstruisati pitanje prava i slobode na okupljanje. Također, u narednom periodu ćemo sa javnosti dijeliti probleme i prepreke s kojima smo se suočavali tokom organizacije Druge bh. povorke, što, pored nerazumijevanja društva, podrazumijeva i institucionalni otpor, diskriminaciju, nejednak tretman i homofobiju.

Upravo zbog važnosti borbe i ugroženosti prava i svakodnevnog života LGBTIQ osoba koji su neodvojiv dio društva i koje pogađaju svi društveni problemi, Bh. povorka ponosa, iako ne u svom zamišljenom formatu, ipak će biti obilježena 23. augusta nizom aktivnosti. O samom programu ćemo vas blagovremeno obavijestiti - navode.

- Naglašavamo da kao savjesni/e i odgovorni/e građani/ke povorku odgađamo zbog epidemiološke situacije, ali skrećemo pažnju na niz problema koji su realnost organizacije LGBTIQ javnih događaja. Bh. povorku ponosa nadležne institucije ne vide kao protest za ljudska prava te, pod izgovorom događaja visokog rizika, nameću dodatne mjere osiguranja, koje ne nameću niti jednom drugom skupu okarakterisanom kao visokorizičan. Istovremeno, često smo suočeni s institucionalnom šutnjom, odbijanjem zahtjeva i administrativnom borbom kroz koju ne prolaze slični skupovi. Na teret nam se stavljaju nerealni zahtjevi koji u konačnici onemogućavaju naše pravo na slobodu okupljanja i zaštitu od države. Mi, LGBTIQ osobe smo izašli na ulicu i izlazit ćemo, ali je važno naglasiti da smo jedini koji plaćamo cijenu izlaska na ulicu i korištenja prava na slobodu okupljanja - stoji u saopćenju.

- Kao vrlo mlad kolektiv kojeg čine aktivisti/kine koji/e se godinama bore za prava marginalizivanih grupa, smatramo da ovaj problem neće prestati postojati, sa ili bez pandemije, te da predstavlja grubo kršenje prava na slobodu okupljanja, te institucionalnu homofobiju - poručuju iz Organizacionog odbora Druge bh. povorke ponosa koji čine Amar Ćatović, Vanja Stokić, Dajana Bakić, Ena Hasković, Kerim Hodžić, Melani Isović, Jadranka Milićević, Verda Dolarević, Ena Bavčić, Milica Pralica, Branko Ćulibrk, Maida Zagorac, Ajdin Arnautović, Bisera Hodžić, Azra Ćulov, Mirza Halilčević i Lejla Huremović.

Navode da je važno ukazivanje na sve ove probleme, na društveno i strukturalno nasilje.

- Zato ćemo se nastaviti boriti za izmjenu institucionalnih praksi i zakona kako bismo obezbijedili jednak tretman za sve, uključujući i LGBTIQ zajednicu. U duhu solidarnosti, pozivamo sve one koji su na strani borbe za ljudska prava svih, da nas kontaktiraju i s nama budu dio borbe i akcija kojima ćemo se posvetiti u narednom periodu. Mi nećemo odustati od borbe za slobodu i bolji život svih, jer ničiji život nije niti može biti u četiri zida - prenosi "Oslobođenje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...