POZNATI DOKTOR UPOZORIO: Jedna stvar u školama mogla bi biti značajan prijenosnik koronavirusa

Vruća voda iz slavine neće biti dovoljno topla da ubije klice.

  • Društvo

  • 06. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je o tome kako bi mogla da izgleda naredna školska godina, ali i koji su faktori u samom školskom okruženju predstavljeni kao faktori rizika.

- Nastava je podeljena po ciklusima, na onlajn nastavu se računa u starijim razredima, a za mlađe razrede da se ona nastavi u školi. Djeca će morati da dolaze zdrava u školu, da im se mJeri temperatura svaki dan, isto tako biće priča o tome kada moraju maske da se koriste, a moraju da se imaju uz sebe, tako da je to nešto što je novina.

Dr Kon je rekao da će poseban razgovor morati da se obavi sa nastavnicima o korišćenju nekih elementarnih stvari u školi poput spužve.

- Moramo da shvatimo da će biti poseban razgovor sa prosvetarima i vezan za to da li će koristiti sunđer, kako će se ponašati oni i đaci, biće sasvim sigurno određenih preporuka za sprovođenje nastave, a ostalo je sve organizaciono i vrlo komplikovano - rekao je dr Kon.

Zašto su spužve za tablu prepoznati kao faktor rizika?

Samo u slučaju kada je potpuno nov, sunđer je čist. U suprotnom sadrži sve vrste mikroba, a klice sa njega se jako brzo prenose, posebno kada je korona virus u pitanju.

Mnogi su pitali zašto se sunđer onda jednostavno ne bi oprao, ali odgovor leži u tome da obična topla voda nije dovoljna da uništi mnoge viruse, pa tako ni korona virus.

Džanilin Hačings, sertifikovani profesionalac u oblasti bezbjednosti hrane iz StateFoodSafety edukativnog centra u Juti kaže da prljavi sunđeri mogu širiti klice na sve što dodirnu - od ruku učenika preko površine na kojoj se nalaze, pa kasnije i po cijeloj tabli koju učenici i nastavnici neprestano dodiruju.

Na dezifenkciju sunđera deluju dve metode koje su prepoznate kao efikasne jer uništavaju 99 odsto bakterija i virusa.

- Vruća voda iz slavine neće biti dovoljno topla da ubije klice. U tom slučaju morali biste da otkuhate sunđer.

Najefikasnija sredstva za dezinfekciju sunđera su mikrotalasna i mašina za sudove.

- Toplota ubija patogene, a valjalo bi i da se mijenja na svake dvije nedelje ako je to ikako moguće - ističe Hačings.

Stoga, nema sumnje da će školsko osoblje morati na dnevnoj bazi ili da otkuhava ili da izloži sunđere velikoj toploti kako bi oni na početku svakog radnog dana bili potpuno čisti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...