KUHA U AMERICI: SAD uveo carinu na aluminij iz Kanade, Ottawa najavila odmazdu…

Američki predsjednik Donald Trump uveo je carinski namet u iznosu od 10 posto na aluminij koji se uvozi iz Kanade, a njegov potez se smatra odgovorom na porast uvoza iz susjedne države.

  • Svijet

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Trump je već 2018. povećao carinske namete na kanadski čelik i aluminij, ali ih je prošle godine odlučio privremeno obustaviti.

U govoru održanom u četvrtak u fabrici u Ohiju u kojoj je objelodanio svoju odluku, Trump je Kanadu optužio da "iskorištava" Sjedinjene Države.

U saopćenju Ureda američkog trgovinskog predstavnika stoji da je uvoz iz Kanade "nadrastao povijesne nivoe", čime se opravdava potez koji je bio u pripremi od juna prošle godine.

Mjera je uslijedila samo pet sedmica nakon stupanja na snagu novog sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (USMCA) između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Država. Trump se svim snagama zalagao za taj sporazum koji je zamijenio Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz 1994.

Trump je pred novim izborima koji će se održati u novembru te zasad ne stoji dobro u ključnim anketama u mnogim saveznim državama, uključujući i one industrijski jake.

U govoru održanom u Ohiju, obećao je da će, ako bude ponovno izabran za predsjednika, iskoristiti povećanje carinskih taksi da bi vratio radna mjesta u SAD. Pritom je vanjskotrgovinske partnere optužio da iz SAD-a odvlače fabrike.

Zamjenica kanadskog premijera Chrystia Freeland najavila je u četvrtak da službena Ottawa kani uvesti jednake carinske tarife prema Americi u znak odmazde zbog Trumpove odluke o uvođenju carine na kanadski aluminij.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...