NAFTAŠIMA ODRIJEŠENE RUKE: Šta će donijeti ukidanje ograničenja marže na cijenu goriva

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj neće se mijenjati nakon ukidanja uredbe kojom je trgovcima naftnih derivata u Republici Srpskoj bila ograničena marža.

  • Ekonomija

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Poručuju to iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS-a nakon što je Vlada RS-a donijela odluku o prestanku važenja Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata u Republici Srpskoj, a koju je donijela u aprilu ove godine.

Tom uredbom marža je trgovcima naftnih derivata u uslovima pandemije novog koronavirusa ograničena na 0,06 KM po litru u veleprodaji te na 0,25 KM u maloprodaji, piše Srpskainfo.

Neposredno nakon toga, distributeri u Republici Srpskoj reagovali su snizivši cijene goriva i do 15 feninga za litar, mada su cijene nešto opale i prije toga, ali to nije baš pratilo rekordan pad cijena nafte na svjetskom tržištu, koji je uzrokovala pandemija.

Marža

Vlada je Uredbu donijela kako bi, istaknuli su tada, zaštitili ekonomske interese građana i suzbili nerealno utvrđivanje cijena i eventualno nepošteno ponašanje pojedinih trgovaca naftnim derivatima.

Marža je, podsjećamo, razlika između nabavne i prodajne cijene goriva, kada se izbiju nameti prema državi. Do tada se cijena naftnih derivata u RS-u formirala na slobodnom tržištu, pa time i marža distributera.

Brojni potrošači u RS-u zapitali su se sada, zato, hoće li ukidanje ograničenja marže, koje je u aprilu uvela Vlada, dovesti i do vraćanja cijena prema starim, odnosno skorog poskupljenja goriva u Republici Srpskoj.

Distributeri za Srpskainfo tvrde da toga, bar za sada, neće biti.

– Distributeri nafte i naftnih derivata u RS-u neće mijenjati cijene goriva ni nakon ukidanja spomenute Uredbe, jer je trenutno njihova marža mnogo manja od dozvoljene. Važno je napomenuti da je marža kojom posluju distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj, najmanji dio koji građani plaćaju u svakoj litri prodanog goriva, što ne ide u prilog nekim tvrdnjama da je njihova marža 30-40 feninga po litri goriva – kaže sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Zoran Berak.

Slobodno tržište

Naftaši, objašnjava, ipak pozdravljaju odluku Vlade RS-a da ukine Uredbu, kao što je to prethodno uradila i Vlada Federacije BiH.

– Poštujemo principe slobodnog tržišta i smatramo da nije dobro da je u nekim djelatnostima ograničena marža, dok u drugim ona ničim nije ograničena – kaže Berak.

Da je Vlada odlučila da suspenduje ovo ograničenje marže, potvrdio je jučer i premijer RS-a Radovan Višković.

– Znate da smo za vrijeme korone donijeli tu uredbu i ona je sada stavljena van snage. Istu takvu uredbu je Federacija BiH prije nekoliko dana stavila van snage i mi smo to uradili isto, pošto je tržište u BiH jedinstveno. Kad smo donosili ovu odluku, ona je bila usaglašena s Federacijom BiH, tako da isto radimo i sada. Dalje određivanje cijena nafte i naftnih deriata biće tržišno – rekao je Višković.

Iz Vlade RS-a poručuju i da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena naftnih derivata stabilizovali od vremena kada su donijeli uredbu, da je vanredno stanje ukinuto te da su se stekli uslovi da se, praktično, ukine ograničenje marže na gorivo, uvažavajući i slobodu tržišta.

Sa početkom pandemije koronavirusa, cijene sirove nafte na svjetskom tržištu su se drastično srozale. Naftaši u RS-u su cijenu goriva ispod dvije marke spustili krajem marta, kada su i svjetske cijene nafte bile rekordno niske i iznosile 23 dolara po barelu.

Nakon toga su cijene goriva dodatno opale pa se u određenom periodu litar goriva u RS-u mogao kupiti i za 0,90 KM manje nego u periodu prije pandemije. Početkom jula, ipak, cijene goriva u RS-u su porasle za oko 0,20 KM u odnosu na cijene početkom juna zbog rasta rafinerijskih cijena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...