STATE DEPARTMENT TVRDI DA SE MOSKVA MIJEŠALA U IZBORE U BiH: Ruski oligarh bio je glavna poluga...

Konstantin Malofejev, ruski oligarh blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, bio je glavna poluga ruskog utjecaja u državama Zapadnog Balkana, navodi se u najnovijem izvješaju američkog State Departmenta.

  • Mini market

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Američki "Global Engagement Center" (GEC), koji u okviru State Departmenta ima ovlasti da registrira prijetnje i napade na globalnoj sceni, posebno s ruske strane, objavio je detaljnu analizu u kojoj se spominje i Bosna i Hercegovina, prenosi "Dnevni avaz".

Registrirano je da je Malofejev, kojem je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) zabranila ulazak i koji se nalazi na američkoj crnoj listi, pokušavao utjecati na izbore u BiH.

O tome je javnost u BiH upoznata detaljno, kao i o načinima na koji je ruski oligarh kontaktirao sa Miloradom Dodikom, tadašnjim predsjednikom Republike Srpske, s kojim se susreo još 2014. godine u namjeri da mu pomogne na izborima.

Malofejev stoji, kako je navedeno u izvještaju, iza organizacije "Katehon" sa sjedištem u Moskvi, a koja je glavni izvor propagande i dezinformacija koje Rusija pokušava plasirati u Evropi.

"U okviru šire ruske dezinformacije i propagande, "Katehon" igra ulogu pružanja navodno nezavisnih, analitičkih materijala koji su uglavnom namijenjeni evropskoj publici. Osnovan 2016. godine, analitički centar "Katehon" je podružnica "Tsargrada", kompanije koju je osnovao Konstantin Malofejev", navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Malofejeva su ranije povezivali i s destabilizirajućim aktivnostima u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...