VRHOVNI SUD FBiH DONIO PRESUDU ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL: Na po 12 godina osuđeni...

Vrhovni sud Federacije BiH danas je po žalbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koju je zastupalo Tužilaštvo FBiH, donio presudu kojom se Hasib Bijelić i Emir Šarić osuđuju na po dvanaest godina zatvora, dok je trećeoptužena Ferida Hasić...

  • Hronika

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

...osuđena na kaznu zatvora od dvije godine za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s utajom poreza i pranjem novca.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo optuženi Hasib Bjelić i Emir Šarić terete se da su u periodu od početka 2010. do kraja juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo svjesno organizovali i rukovodili grupom za organizovani kriminal, a koju su, pored njih, činili Ferida Hasić i Zehrid Bjelić.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Hasib Bjelić, vlasnik benzinske pumpe "Umax Group", i Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela "Emiran", zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i "Munster LTD" sa Sejšela, utajili više miliona maraka poreza, a da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić, koja je bila članica kriminalne grupe, oštetili Federaciju BiH za iznos od gotovo 15 miliona KM.

Vrhovni sud FBiH utvrdio je da je, na temelju fiktivnih ugovora sa spomenutim kompanijama, novac uplaćivan na račune optuženih Bjelića i Šarića, otvorene u više banaka, a koje su oni koristili u privatne svrhe, izbjegavajući pri tome plaćanje poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa za socijalno osiguranje.

S tim u vezi, Vrhovni sud FBiH, na osnovu Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije Bosne i Hercegovine, od optuženih Hasiba Bjelić i Emira Šarića oduzima imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, i to od optuženog Hasiba Bjelića u ukupnoj vrijednosti od 8.433.260,69 KM, a od optuženog Emira Šarića u ukupnoj vrijednosti od 5.415.549,47 KM.

Navedena imovina postaje vlasništvo, odnosno imovina Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženi moraju odmah predati Federaciji BiH stvari koje su predmet mjere oduzimanja imovinske koristi, odnosno na nju prenijeti određena prava ako ona već nisu prešla na FBiH.

Optuženi Hasib Bjelić i Emir Šarić ostaju u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, izrečene presudom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 17. jula ove godine, saopćeno je iz Tužilaštva FBiH.

(Fena)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...