PLIVANJEM DO STASA IZ SNOVA: Evo koji stil odabrati za oblikovanje određenog dijela tijela...

Plivanje je mnogima jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti, bilo da je riječ o kupanju u moru, jezeru ili bazenu. Osim što je svima lako dostupno, ima i brojne zdravstvene prednosti, ali i mogućnost utjecanja na oblikovanje tijela.

  • Zdravlje

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Plivanje se preporučuje svima bez obzira na zdravstveno stanje, samo se određena boljka mora prilagoditi stilovima plivanja koje u tom slučaju možemo izvoditi.

Riječ je o vrsti rekreacije koja ima izuzetno pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje. Ne samo što se ostvaruju aerobni učinci tjelesne aktivnosti nego se istovremeno jačaju i sve mišićne grupe našeg organizma: na rukama, ramenima, leđima, stražnjici, prsnom košu i nogama.

To se događa zato što je otpor koji pruža voda, čak 10 do 15 puta veći od onoga koji nam pruža zrak pa će samim time vježbanje biti mnogo učinkovitije.

Drugim riječima, u vodi djeluje sila uzgona, koje nema u zraku, pa se zato otpor mišićima pruža iz svih smjerova, a istodobno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj kada vježbamo izvan vode.

Postoji nekoliko stilova plivanja, a iako je najbolje kombinirati ih sve dopušta li nam to zdravstveno stanje, jer će to najbrže dovesti do zatezanja i oblikovanja čitavog tijela, većina nas želi poraditi na određenom dijelu kojim, možda, nismo zadovoljni. Srećom, plivanje ima rješenje i za to pa u nastavku donosimo dobrobiti pojedinih stilova plivanja.

Treba napomenuti da je potrebno plivati najmanje po pola sata tri puta sedmično kako bi se ostvario učinak vježbi i postigli zaista vidljivi rezultati. Kod svih stilova plivanja važno je tijelo držati što je vodoravnije moguće kako ne bi došlo do povreda vratne kičme.

1. Prsno plivanje za oblikovane ruku i bedara

Stil plivanja kojem se najčešće okreće velik broj žena svakako je prsno plivanje. To je, ujedno, najsporija tehnika plivanja koja zahtijeva veću snagu ramena i nogu pa samim time utječe na njihovo oblikovanje. Stalni zamasi koje moramo raditi nogama utječu i na smanjenje celulita, dok se na rukama smanjuje neželjeno masno tkivo, koje smeta mnogim ženama. Osim toga, tokom prsnog plivanja istegnuti su trbušni mišići, što će povoljno utjecati i na oblikovanje „pločica“. No, najviše od svega utječe na prsne mišiće. Ipak, ako imate problema s donjim, tj. lumbalnim dijelom kičme, svakako izbjegavajte taj stil, jer se u suprotnom stanje može pogoršati zbog toga što se pršljenovi i diskovi istežu tokom vježbe.

2. Leđno plivanje za oblikovana ramena i trbušne mišiće

Nešto aktivniji stil plivanja u kojem je potrebno kombinirati naizmjenične zamahe desne i lijeve ruke te nogu, uz okretanje lica prema gore i s leđima na vodi je leđno plivanje. Kako radimo intenzivne zamahe rukama prema nazad, izduženo je čitavo tijelo, a napose to dolazi do izražaja kod trbušnih mišića. Zato je ovaj stil idealan za sve one koji se bore sa masnim naslagama na predjelu trbuha. Zbog dodatnog opterećenja vode, ovo se čak smatra mnogo efikasnijom vježbom od bilo koje verzije izvođenja trbušnjaka, pa čak i planka. Također, zamasi rukama snažno utječu na oblikovanje ramena i ruku. Smanjuju masne naslage i sjajno definiraju čitavo područje ramena.

3. Kraul ili slobodni stil za čitavo tijelo

Kraul ili slobodni stil karakteriziraju naizmjenični zamasi lijevom i desnom rukom, lice je okrenuto prema površini vode, dok se naizmjeničnim udarcima nogama održava kretanje prema naprijed. Učinak koji ostvaruje na čitavo tijelo, jednak je aerobnom treningu, samo što će se u pola sata potrošiti znatno više kalorija nego da ga odrađujemo u teretani. Pogodan je za sve one koji nemaju ozbiljnih problema s kičmom, a prakticira li se redovno, značajno može utjecati na čitavo tijelo, baš kao aerobni trening u teretani. Nije zanemariv ni način disanja koji je nužan tokom plivanja i na koji nas na neki način voda „prisili“. Naime, plivanje zahtijeva mnogo dublje disanje, a upravo je to tehnika disanja koja se preporučuje svima onima koji su pod stresom, doživljavaju napad panike i naprosto se trebaju smiriti. Samim time snižava se nivo kortizola, odnosno hormona stresa, i umiruje se čitav organizam, zbog čega je plivanje preporučljivo i osobama koje pate od anksioznosti.

Dodatni savjet: Hodanje u vodi

Iako ovdje nije riječ o stilu plivanja, hodanje u vodi, što je najlakše izvesti u bazenu, ima jednak učinak na tijelo kao trčanje. Hodanje je naša najprirodnija aktivnost, a dodatan otpor vode snažno će djelovati na naše mišiće i ojačati ih. Kako će se tokom hodanja mijenjati pokreti trupa, tako će se učinak te vježbe sa mišića nogu i ruku proširiti i na mišiće donjeg dijela leđa i trbuha.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...