ERIC LARSON: "Prijava 'ministar taj i taj je korumpiran' ne znači ništa, nama trebaju..."

Eric Larson došao je na poziciju višeg savjetnika Ureda za korupcju i kvalitetu u Kantonu Sarajevo, a za N1 je govorio o svojim planovima u radu.

  • Mini market

  • 07. Avg. 2020  

  • 0

"Već ste rekli, imam iskustva u BiH, bio sam tužilac u Tužilaštvu BiH i odjelu procesuiranja ratnih zločina, radio sam sa Ashdownom. Radio sam i u Crnoj Gori, UN sekretarijatu, imam iskustvo u SAD i bio sam kapetan u policiji. Mislim da imam jak osnov da razumijem BiH koja je složena država, svi to znamo", kazao je Larson.

Dodao je da tu nije sam, te da je dio tima ambasadora Nelsona.

"Vrlo važno, ja nisam sam, ja sam dio tima ambasadora Nelson. Ja sam dio tima ambasadora, Amerika je uz BiH. Gospodin Rockwell, moj šef iz našeg policijskog programa je nedavno govorio o tome, kako pomoći u pravnoj reformi u BiH, posebno u KS. Važno je imati strategiju policije zasnovanu na konkretnim informacijama. To nije sve, naš odjel za ekonomiju radi na ulaganjima u programe borbe protiv korupcije. Želim da napore koje imamo usmjerim", kazao je.

Dodaje da ga nije strah izazova jer mu ovo "nije prvi rodeo".

"Ovo nije moj prvi rodeo, za mene nema nikakvih iznenađenja. Nisam došao ovdje "onako", došao sam s ciljem da pomognem BiH".

Zašto je korupcija stalni problem u BiH?

"Više je razloga; prvo haos rata, zatim istorija krijumčarenja preko granice ili oružja ili neke robe. Loših navika je puno. Nacionalisti su tu također, sjećam se jednog slučaja da je ratni zločinac, Srbin, prodao tenk Armiji BiH. Toga se moramo riješiti nakon rata i možda je to razlog zašto imamo danas visok stepen korupcije", poručuje Larson.

"Cijela ambasada želi da građani BiH budu energičniji, da se uključe. Moraju prijaviti slučajeve Uredu za borbu protiv korupcije KS, zatim policiji, Tužilaštvu. Prijava "ministar taj i taj je korumpiran" ne znači ništa, nama trebaju prave informacije koje se mogu prijaviti.

Osjetim da su građani ljuti, njima je dosta i to moraju prijaviti. Siguran sam da je za borbu protiv korupcije potrebno da građani bolje upoznaju medije i povežu", kazao je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...