SARAJEVO "GORI", A AIDA SE SUNČA: Glavni grad BiH postaje NAJVEĆE žarište korone u Evropi, a šefica Kriznog štaba odmara u luksuznom hotelu

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS je na ljetovanju u Turskoj

  • Vijesti

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 1

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav uzela je godišnji odmor u jeku vrhunca pandemije koronavirusa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Kanton Sarajevo iz dana u dan na dnevnoj bazi bilježi između 50 i 100 novozaraženih koronavirusom, te iako nije riječ o eksponencijalnom rastu broja zaraženih, činjenica je da su kapaciteti kantonalnih zdravstvenih institucija u velikom iskušenju.

Kršenje naredbi i mjera opreza je svakodnevnica, a apeli i podsjećenje građana i poslodavaca na poštivanje odredbi čini se kao Sizifov posao jer novčano kažnjavanje nije ni slično onome koje je bilo zastupljeno tokom lockdowna.

Imajući to u vidu, prvi čovjek organizacije koja bi trebala da bude vodilja u čudnim i komplikovanim vremenima trebao bi da, pored donošenja teških odluka i uloge katalizatora za njihovo provođenje, svojim prisustvom na području za koje je odgovoran doprinese osjećaju kakve-takve kontrole.

Ipak, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS je na ljetovanju u Turskoj.

U vrijeme upozorenja i savjeta iz institucija kao što su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu da je ponašanje građana zabrinjavajuće i da bi trebali pooštriti mjere ili sanckije na postojeće, krajnje je neozbiljno napustiti kormilo broda u oluji, bar to bilo privremeno.

Da stvar bude gora, nije u pitanju sedmodnevni odmor, nego odsustvo od čak 20 dana!

Upravo je njen godišnji odmor inspiracija odluke premijera kantona Marija Nenadića koji je naložio predsjednici i svim članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, uposlenicima Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, te direktorima i svim članovima upravljačkih tijela javno zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, da obustave korištenje započetih kao i planiranih godišnjih odmora do daljnjeg.

Odsustvo funkcionera utječe na funkcionisanje vlasti u cijelom kantonu, pa je lako pretpostaviti da su ljetni odmori razlog što je “hitna sjednica Skupštine KS” zakazana tek za 20. august.

Ali to nije sve jer podsjetimo se i na činjenicu da Kanton Sarajevo već desetak dana nema ministra zdravstva, a nakon što je ostavku krajem jula podnio Resmir Mesihović.

Iako postoje imena u opticaju, problem u imenovanju proističe iz tenzija između Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...