PROCURILI NOVI DETALJI O VELIKOJ AFERI: Šta se dogodilo s italijanskim otpadom od Drvara do Bihaća i gdje je sada "zarobljen"…

Prije tačno mjesec dana građani Drvara i Bosanskog Grahova pobunili su se "protiv smećarske mafije" - izašli su na ulicu, blokirali magistralni put i tako zaustavili daljnji uvoz otpada iz Italije.

  • Društvo

  • 08. Avg. 2020  08. Avg. 2020

  • 0

Ali, prije nego što se narod digao, u BiH je već uvezeno oko 400 tona tekstilnog otpada iz Padove.

Najviše tog smeća istovareno je u Drvaru i Grahovu, u devastiranim fabrikama ili deponijama pored puta, a manje količine otpada iz Italije završile su u Bihaću i Busovači.

Primjer iz Busovače posebno je interesantan, jer se tamo nalazi šleper sa smećem, koje ni nakon više od mjesec dana nije istovaren. Radi se, naime, o kamionu koji su Krajišnici protestom otjerali sa područja Drvara pa je vozač dobio nalog da ga odveze u Busovaču, gdje je sjedište prijevozničke fime, u čijem je vlasništvu šleper. Međutim, ni tamo nisu dozvolili da se otpad istovari pa je on do danas ostao na kamionu.

Suvlasnik „Krom reciklaže“ Rodoljub Dinić ranije je za Srpskainfo rekao da će, kad se situacija sredi i kad uđu u halu na Pasjaku kod Drvara, tamo prvo istovariti šleper iz Busovače.

Pitanje je, međutim, kada će se to desiti, jer se ne zna čija je spomenuta hala. U međuvremenu, šleper u Busovači je “zarobljen” smećem, a vlasnik ovog kamiona zbraja gubitke.

Inače, kako su ranije najavili iz ovog preduzeća, “Krom reciklaža” namjerava da sav otpad koji su uvezli iz Italije i istovarili na nekoliko lokacija od Bihaća do Grahova, preveze na Pasjak, u halu koja je namjenjena za reciklažu, ali je još zaključana i u njoj nema nijedne mašine.

Na pitanje kako će taj silni otpad preraditi, Dinić je odgovorio da mu mašine nisu potrebne za to, jer će otpad spaliti.

"Za tekstilni otpad nisu potrebne mašine; to je gorivo za cementare ili toplane, a u BiH ima zainteresovanih za takvo gorivo", rekao je Dinić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...